Prepararea unui sapun de casa poate deveni o activitate extrem de placuta si plina de avantaje daca respectati cateva reguli simple si tineti cont de sfaturile celor care au ceva experienta cu produsele cosmetice handmade.
Un sapun handmade este rezultatul relatiei chimice dintre soda caustica si uleiurile folosite. In functie de reteta aleasa, pe lista ingredientelor se vor regasi uleiurile de masline, palmier cocos sau ricin, colorantii alimentari, untul de Shea, cacao, avocado, migdale dulci, apa distilata, sucul de fructe sau ceaiul si plante aromatice precum menta, lavanda sau busuiocul.
La capitolul ustensile, trebuie sa faceti rost, printre altele, de ochelari de protectie, manusi din cauciuc, halat cu maneci lungi, folie din plastic pentru a proteja masa de lucru si de un prosop gros pentru invelirea recipientului in care puneti sapunul. Mai aveti nevoie de hartie de un recipient pentru sapun, din sticla, silicon sau inox, de forma pentru sapun (cutii din lemn, carton, silicon sau plastic), de un vas termorezistent in care sa dizolvati fulgii de soda caustica si de un vas pentru maturarea acestei.
Pentru ca totul sa iasa bine, nu uitati de vasele gradate pentru masurarea cantitatilor de soda si de lichide si nici de cantarul electronic si de termomemtrul care sa masoare temperaturi de peste 100 de grade Celsius. Ar mai trebui doua linguri din inox sau o spatula din plastic ori teflon, un blender si o
cratita sau oala mare, in care veti apa fierbinte si in ea veti scufunda vasul in care faci sapunul.
Etapele prepararii sapunului
Cea mai des folosita metoda de preparare a sapunului de casa este cea „la rece”, care dureaza aprozomativ doua ore. cu cat cantitatea de soda este mai mare, sapunul este mai dur. Aceasta se calculeaza astfel incat sa existe un exces de grasime de cel putin 5-8% si depinde de fiecare reteta in parte. Tot in functie de reteta, masurati si cantitatea de apa distilata rece, chiar inghetata (ceai, suc de fructe etc.) pe care o turnati in vasul termorezistent.
Puneti vasul in chiuveta, turnati usor fulgii de soda si amestecati cu grija. In momentul in care se dizolva, solutia atinge peste 100 de grade Celsius. O lasati sa se raceasca, pana la 38 de grade Celsius si va ocupati de uleiuri. Puneti pe aragaz o oala cu apa fierbinte, iar in ea, scufundati vasul cu uleiurile. Asteptat pana se dizolva si apoi lasati compozitia la racit, pana la 38 de grade Celsius.
Peste uleiuri turnati soda, ajunsa si ea la aceeasi temperatura si amestecati cu spatula sau cu blenderul, dar nu continuu. Dupa ce ati obtinut o compozitie care are consistenta smantanei, adaugati uleiurile esentiale si amestecati in continuare, pana devine totul ca o budinca. Totul se toarna in forme si lasa la maturare cel putin o zi, intr-un loc calduros. Apoi, sapunul este scos din forme, taiat si pus la maturat pentru inca o luna. Tineti seama de faptul ca un sapun este cu atat mai bun, cu cat sta mai mult la maturare, pentru ca in felul acesta, compusii din el se stabilizeaza.
Amenajarea baii, o provocare cand spatiul si bugetul sunt mici
Daca sunteti adeptii conceptului DIY (Do It Yourself), nu trebuie sa va limitati la prepararea sapunului, ci sa acceptati o noua provocare: amenajarea baii, cu buget redus. Daca aveti o baie mica, este recomandat sa mariti vizual spatiul prin montarea mai multor becuri cu lumina alba. De asemenea, va vor fi utile obiectele sanitare de dimensiuni reduse si, daca vreti neaparat sa nu renuntati la cada, alegeti una pe colt. In ceea ce priveste chiuveta, cea mai potrivita alegere este una inalta, care sa aiba in partea de jos si spatiu de depozitare.
In ceea ce priveste mobilierul, rafturile si dulapurile suspendate pot fi o alegere foarte buna. Puteti cauta astfel de piese la cei care s-au mutat de curand de la bloc la casa si carora nu le mai sunt de folos lucrurile din vechea locuinta. S-ar putea sa gasiti obiecte nu doar utile, ci si care au in continuare un aspect placut, chiar daca nu sunt noi.