Cu totii ne dorim sa avem o alimentatie sanatoasa, insa trebuie sa stii ca sa gatesti sanatos nu inseamna neaparat sa alegi cele mai bune ingrediente din piata, ci sa alegi si cele mai potrivite vase pentru prepararea lor.
In prezent, exista diferite vase si modele de aparate de gatit care sa nu afecteze calitatile nutritionale ale alimentelor si care sa ne faca gatitul mai rapid si mult mai placut.
Pentru a pastra intacte vitaminele si nutrientii, trebuie sa gatesti la temperaturi inalte, intr-un timp cat mai scurt si cu putina grasime.
Iata mai jos cele mai sanatoase metode de gatit, dar si cele mai bune aparate de gatit care simplifica munca in bucatarie si pastreaza proprietatile alimentelor:
1) Gatirea la aburi
Tehnica de gatit la aburi presupune prepararea alimentelor prin asezarea acestora deasupra apei in fierbere. Este o tehnica sanatoasa deorece in acest mod alimentele gatite isi pastreaza culoarea, gustul si textura si isi mentin cantitatea de vitamine si minerale.
Iata mai jos un aparat de gatit cu aburi:
Acesta are o capacitate 12 L, 3 tavi cu abur si o putere de 1000 W. Aparatul de gatit cu aburi este ideal pentru pregatirea carnii, a pestelui, legumelor, orezului, cartofilor si oualor. Incalzirea uniforma garanteaza ca forma si gustul alimentelor se pastreaza intacte. Mai multe imagini si pretul produsului pot fi consultate AICI.
2) Gatirea pe tava electric/gratar electric
Aceasta metoda este asemanatoare gratarului numai ca presupune gatirea alimentelor la temperaturi ridicate intr-o tigaie de fonta cu striatii. Este o metoda rapida si sanatoasa, folosind o cantitate redusa de ulei. Poti gati bucati mari de carne sau fructe de mare si legume.
Intotdeauna, sa te asiguri ca tigaia este incinsa, altfel preparatele se vor lipi de tigaie. Nu este nevoie sa ungi tigaia cu ulei, daca doresti, pentru mai multa savoare, poti unge feliile de carne. Dupa ce termini de gatit, lasa carnea pe o farfurie timp de 3-5 minute, in asa fel vei obtine o carne mult mai frageda.
Iata mai jos o tava electrica cu 8 vase:
Aparatul cu gratar si tava incorporate este din aluminiu, are un termostat cu un inel luminos albastru foarte elegant, suprafata de coacere este de 47 x 23 cm, cu sistem anti-alunecare si cu o putere de 1400 W. Acest aparat cu 8 vase incluse garanteaza o cina reusita pentru tine si familia ta.
Mai multe imagini si pretul produsului pot fi consultate AICI.
3) Gatirea prin sotare
Sotarea inseamna gatirea alimentelor in putin ulei, la temperatura inalta si intr-un timp foarte scurt. Wokul este cel mai indicat pentru acest tip de preparare. Se taie legumele in bucati mici, se arunca in wok si vor fi gata foarte repede. Poti sa sotezi orice fel de legume, carne sau cereale.
Iata mai jos o tigaie de wok foarte utila:
Aceasta are marimea de 35 x 9 cm. Tigaia este cu maner si prindere din metal, cu un capac din sticla, un raft pentru gatire la abur, scurgerea alimentelor prajite sau pastrarea fierbinte a alimentelor, o lingura din lemn, spatula si cleste.
Mai multe imagini si pretul produsului pot fi consultate AICI.
4) Gatirea la robotul de bucatarie
Robotul de bucatarie este practic si in acelasi timp, iti permite sa pregatesti mancaruri delicioase intr-un mod rapid si confortabil. In plus, robotul de bucatarie este si foarte usor de utilizat. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi ingredientele, selectezi functia dorita si astepti ca acest aparat de gatit sa isi termine treaba.
Iata mai jos robotul de bucatarie din inox COOK:
Acesta are un design modern si elegant, este usor de curatat si realizat din materiale din calitate de varf. Exteriorul sau este realizat din inox, iar interiorul din aluminiu antiadeziv. Acest robot multifunctional din linia de produse Chef Master Kitchen are o functie prestabilita, timp de gatire si 12 programe (orez, gatire rapida, ovaz fiert, coacere, iaurt, reincalzire, frigere, paste, abur, fierbere, supa si liber). Dimensiuni de 25 x 26 x 35 cm si o putere de 900 W.
Mai multe imagini si pretul produsului pot fi consultate AICI.