Sistemele de răcire și încălzire sunt esențiale în orice casă sau apartament. Iar poziționarea lor trebuie să se realizeze ținând cont de elemente de funcționalitate, cât și de designul interior. Un aparat de aer condiționat fixat în perete este o piesă cu care ne-am obișnuit, însă nu reprezintă cel mai elegant element decorativ. Dimpotrivă, îți poate da acel sentiment pe care îl ai atunci când te afli la birou sau într-un spațiu de lucru. De aceea, integrarea unităților interioare de aer condiționat în decorul căminului devine o necesitate dar și o provocare, pentru a nu diminua din confortul vizual al încăperii. Astfel, acestea pot funcționa atât ca sisteme de climatizare, cât și ca accente decorative.
Evident, orice aparat de aer condiționat apare ulterior finalizării casei, nefiind integrat în arhitectura sau designul original al încăperilor. De obicei, acesta ocupă o suprafață de aproximativ 20 de centimetri grosime de la zid și are nevoie de spațiu ca să poată funcționa eficient. De aceea, atunci când te gândești să camuflezi aparatul de aer condiționat sau să îl transformi în element de decor, trebuie să iei în considerare diferite aspecte – să lași spațiu suficient pentru ca aerul rece să poată circula, să nu acoperi cu stickere decorative zona prin care circulă aerul și așa mai departe. Designerii de interior au găsit câteva soluții inteligente de a ascunde aparatele de aer condiționat în decor, pe care vi le prezentăm și vouă.
Poziționarea unui aparat de aer condiționat într-o cameră mică
În încăperile mici, aparatul de aer condiționat va lua și mai mult din spațiu. Ai nevoie de un loc în care să nu atragă atenția. Deasupra ferestrei, pe grindă, în culoarea vopselei decorative, acest element va deveni invizibil. Lumina care pătrunde de afară îl va estompa vizual. Același efect poate fi obținut și cu un sistem se iluminat încastrat.
Integrarea în piese de mobilier de mari dimensiuni
Pentru a camufla un aparat de aer condiționat, îl puteți poziționa deasupra unor piese de mobilier masive, precum o bibliotecă, un dressing sau un sistem de depozitare cu multe rafturi, care atrage privirea pe verticală și integrează firesc aparatul de aer condiționat în structura sa decorativă. În acest caz trebuie să fii atent la potrivirea dimensiunilor modulelor cu cele ale aparatul de aer condiționat pentru a crea o armonie perfectă în designul interior.
Pictură și stickere decorative
Arta este o metodă excelentă de a crea armonie în spațiul de locuit, iar aceasta se poate manifesta în diferite feluri și pe suprafețe diverse. De exemplu, un aparat de aer condiționat pictat sau pe care au fost aplicate stickere decorative poate deveni un accent de culoare în decorul casei tale. Mai mult decât atât, această metodă de camuflare este simplă și nu necesită o investiție substanțială. Fie poți vopsi aparatul de aer condiționat cu aceeași vopsea decorativă folosită pe perete, făcând-ul invizibil, fie poți folosi accente de culoare pentru a pune în valoare decorul casei.
De asemenea, poziționarea aparatului de aer condiționat pe un perete mare, îl va face mai puțin observabil, mai ales dacă acesta este în culoarea peretelui. Folosirea inteligentă a culorilor și dimensiunilor poate crea minuni în ceea ce privește integrarea instalației de climatizare în designul interior.
Camuflarea cu carcase din lemn
Într-o casă în care predomină decorul din lemn, crearea unei carcase pentru aparatul de aer condiționat va ascunde perfect această instalație. Însă aceasta trebuie construită astfel încât să nu obstrucționeze circulația curentului de aer și să nu afecteze eficiența instalației.
Combinarea inteligentă a elementelor decorative cu funcționalitatea te va ajuta să integrezi eficient un aparat de aer condiționat într-un design interior modern și apreciat.