Oriunde există un wc de interior, trebuie să existe și un rezervor de spălare a toaletei. Este indispensabil, pentru că acesta golește apa folosită și se asigură că este înlocuită. Fie că e vorba de mediul urban sau rural, o toaletă de interior este o necesitate. Sistemul de înlocuire a apei menajere este același în ambele cazuri, însă pentru casele din mediul rural este nevoie si de fosa septica, în cazul în care rezervorul face parte dintr-o gospodărie individuală.
În acest articol vei afla mai multe despre aspectele la care să fii atent când alegi un rezervor wc, care sunt tipurile de rezervoare disponibile și avantaje și dezavantaje ale diferitelor modele.
1. Aspecte la care să fii atent și tipuri de rezervoare
Deși funcționalitatea unui rezervor este cel mai important aspect, nu trebuie să uiți de stil. Trebuie să cumperi un rezervor wc care să se potrivească băii tale. În general rezervoarele sunt albe, așadar culoarea nu ar trebuie să fie o problemă. Însă, alte detalii precum forma și plasamentul sunt foarte importante pentru felul în care dispozitivul se integrează în stilul decorativ al băii. Rezervoarele clasice sunt de patru forme: rotund, oval, dreptunghiular și pătrat. În funcție de preferințele tale și de cum ai vizualizat baia perfectă, alegi forma care să se potrivească.
Totuși, e important să fie un rezervor cu un aspect cât mai minimalist, pentru a nu ieși în evidență. Cea mai bună practică este să decizi de dinainte spațiul pe care ești dispus să îl aloci, să îl măsori cu o ruletă și în funcție de măsurătoare să alegi un dispozitiv care are mărimea preferată de tine, fără a avea surprize după ce îl cumperi.
După ce ai ales forma, mai rămâne doar un aspect ce ține de felul cum arată baia, anume poziția rezervorului. Aici ai trei variante. Există posibilitatea de a opta pentru un rezervor suspendat, însă acest tip este de modă veche, iar consumatorii nu mai aleg acest model deoarece iese prea tare în evidență. Majoritatea consumatorilor aleg modelul care se fixează în perete. Este cel mai comun, pentru că tot ansamblul toaletei este restrâns la o mică suprafață ocupată, spre diferențiere de cel suspendat.
Bineînțeles, din punct de vedere estetic, este mai ușor de stilizat un rezervor în perete, tocmai pentru că e foarte aproape de vasul de toaletă.
Un model care este mai puțin ales de consumatori este rezervorul încastrat. Această variantă este cea mai subtilă, însă cea mai costisitoare. Rezervorul încastrat este montat în interiorul peretelui cu ajutorul unui schelete de susținere. Totuși, unii consumatori optează pentru un corp nou în care să monteze rezervorul. Cel mai mare avantaj al acestui tip de rezervor este faptul că tot mecanismul este ascuns în perete sau în corpul predestinat, așadar doar butoanele ies la suprafață. Asta îl face ușor de stilizat și îți face baie să arate mai încăpătoare și cu un aspect mai curat. Totuși, prețul ridicat face consumatorii să nu opteze așa des pentru acest model.
Un alt aspect căruia trebuie să îi dai importanță este materialul din care este confecționat rezervorul pentru wc. Poate fi făcut din plastic, ABS, ceramică și polipropilenă. Majoritatea consumatorilor aleg ABS pentru că este mai solid decât plasticul normal și nu are punct de topire adevărat, prin urmare poate fi așezat aproape de calorifere, fără a exista consecințe.
2. Avantaje și dezavantaje ale rezervoarelor
Dezavantajul cu toate tipurile de rezervoare este nevoia unui instalator priceput. Ca orice altă instalație, conductele de la baie necesită o manoperă de calitate pentru a asigura durabilitatea, calitatea și buna funcționare a instalației. Poate fi mai costisitor, însă siguranța trebuie pusă pe primul loc, pentru a nu avea probleme în viitor.
În funcție de modelul ales, există un avantaj sau un dezavantaj la mecanismul de înlocuire a apei. Există acționare a mecanismului cu un singur buton sau cu două butoane. Aceste butoane determină cantitatea de apă înlocuită. Sistemul cu două butoane este cel mai folositor, deoarece un buton este pentru înlocuirea a jumătate din cantitatea maximă de apă și un buton pentru toată apa.
Modelele clasice de rezervor, anume cel suspendat și cel în perete, au un dezavantaj major față de cel încastrat. Emit un sunet mult mai puternic și mai deranjant, rezervorul încastrat fiind mai silențios, datorită faptului că este zidit în perete sau într-un corp care izolează sunetul. Întregul ansamblu pentru baie este o investiție pe termen lung. Alegerea rezervorului și vasului de toaletă trebuie făcută după ce ai luat în considerare atât nevoile tale cât și preferințele. Nu e cel mai ușor lucru să modifici elemente din ansamblu dacă nu sunt pe placul tău. În acest articol ai citit despre aspectele cărora trebuie să le dai importanță, rămâne doar să faci alegerea potrivită. Alege ce e mai bine pentru tine.