Atunci cand spui caldura, te gandesti automat la consum de energie, gaze, lemne sau electricitate, dupa caz. Bineinteles ca nu poti avea confort fara costuri, dar poti prelugi confortul cu ajutorul unor mici trucuri care, veti vedea, fac diferenta in final. Sunt sfaturi simple, de bun simt, dar pe care uneori le ignoram prinsi in tavalugul activitatilor de peste zi. Vedem in cele ce urmeaza cum sa iti incalzesti casa iarna fara sa iti creasca factura la energie, trucuri puse cal la cap de ziaristii de la Huffington Post.
Mai intai de toate, izolati-va usile si ferestrele. Acoperiti orice crapatura cu silicon pentru a nu permite aerului rece sa patrunda in interior.
De asemenea, folositi perne duble pentru usi pentru a nu lasa nici cea mai mica forma de curent sa va fure din caldura. Le puteti face voi insiva, daca tot vorbim de economii.
Daca e frumos afara, trageti draperiile la camerele cu expunere la soare. Pe masura ce se insereaza si soarele coboara, trageti draperiile la loc pentru a tine caldura in interior.
Folositi covoare pentru podelele din lemn masiv sau gresie pentru a impiedica absorbtia caldurii din interior, mai ales daca dedesupt aveti un subsol neincalzit.
Daca imprejurarile va permit, faceti dus cu usa deschisa pentru a lasa aerul cald sa circule si in celelalte incaperi. In acelasi context, in bucatarie, dupa ce ati terminat de gatit, lasati usa cuptorului deschisa pentru a profita de acel val de caldura care altfel s-ar irosi.
Pentru cei frigurosi, folositi sticle/plosti cu apa fierbinte strecurate la picioarele voastre noaptea, sub o patura, pentru a va tine cald cateva ore. Nu veti fi nevoiti sa dogoriti caloriferele astfel.
Izolati orice camera pe care nu o folositi pentru ca aceasta va atrage cadura ca un magnet. Trageti draperiile si folositi aceleasi perne pentru usi pentru a o rupe cat mai mult posibil de mediul de afara si din interior.
Investiti intr-un termostat programabil care sa va permita sa reglati o temperatura mai mica pe perioada cat sunteti plecat de acasa. Studiile au aratat ca puteti economisi 10 % din costuri doar apeland la un astfel de termostat.
Si, in final, pentru impatimitii proiectelor DIY, construiti o mini-soba de teracota, sa zicem, pentru un plus de caldura in casa. Amplasati-o in camera unde petreceti mai mult timp si veti vedea lesne rezultatele.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: