Amenajarea unei grădini cu flori sau legume poate fi cea mai distractivă și plină de satisfacții activitate pe care o poți realiza în această perioadă. Dacă dorești să-ți amenajezi grădina sau doar să schimbi câte ceva elemente la aceasta, însă ți se pare dificil să realizezi un asemenea proiect, suntem aici pentru a-ți oferi sfaturile esențiale de care trebuie să ții cont atunci când începi proiectul tău de grădinărit.
Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să-ți amenajezi grădina
1. Studiul condițiilor naturale
Diferite specii de plante supraviețuiesc în condiții diferite de vegetație (lumină, apă, sol, etc.) în funcție de zona lor de origine și de adaptabilitatea soiului sau hibridului ales.
În prima fază studiază puțin grădina ta, delimitează zonele de soare direct, umbră și semiumbră Determinarea pH-ului solului este o acțiune-cheie pentru grădină. Majoritatea plantelor florifere preferă soluri cu pH-ul cuprins între 6 și 7. Fă un test și află dacă solul din grădina ta este unul nisipos, argilos sau lutos, care e cantitatea de humus și gradul de fertilitate. Acești indicatori te vor ajuta să alegi speciile de plante potrivite și vei ști, de asemenea, când și cât trebuie să le uzi și să le fertilizezi.
2. Alegerea florilor
După ce ai schițat condițiile generale ale grădinii, vine partea cea mai interesantă, și anume, alegerea plantelor preferate și mai ales potrivite. Pe flowertime.ro găsești plante perene de grădină (care rezistă an de an), specii decorative în funcție de anotimp sau tot anul, arbori și arbuști ornamentali, dar și fructiferi.
Atunci când începi să cauți florile de grădină, alege o schemă de culori, de preferință nuanțe complementare. Poți crea zone diferite cu cromatici diferite, zone de relaxare, în contrast cu zone senzoriale sau în culori vibrante.
Ia în considerare înălțimea la care plantele vor ajunge la maturitate, spațiul de dezvoltare necesar, dar și necesarul de apă sau nutrienți. Încearcă să grupezi plantele și în funcție de frecvența udării pentru a-ți fi mai ușor să le îngrijești și pentru a evita situația în care o plantă suferă de insuficiența ori de excesul apei.
3. Strategia de amenajare
După ce ai delimitat zonele în funcție de factorii ecologici și ai ales câteva specii de flori, gândește-te la compoziția grădinii tale. Nu te demotiva, acum urmează partea cea mai interesantă! În plus, trebuie să știi că grădinăritul este înainte de toate terapie, care te ajută să te deconectezi de stresul cotidian.
Îți dorești un punct focal, un centru care să atragă privirile? Alege o plantă impozantă prin port, textură sau culoare, precum un bonsai, un conifer sau un arbore cu foliaj colorat ori decorativ prin flori. Realizează un fundal în fața căruia să începi compoziția. Dacă ai un gard inestetic ori un perete, îl poți îmbrăca și cu specii de plante cățărătoare ori poți face un simplu gard viu. În fața acestuia joacă-te cu nuanțele și cu contrastele.
Planificarea unei grădini necesită timp și răbdare, însă merită tot efortul depus, deoarece vei avea cea mai mare satisfacție atunci când te vei relaxa în grădină privindu-ți plantele și amintindu-ți cu drag cum le-ai ales.
Sursa Foto: Unsplash