Pentru ca ne uitam mai tot timpul in portofel, ne facem in mod constant calcule financiare. Pentru ca a inceput sa ne pese tot mai mult de natura si de resursele sale din ce in ce mai putine, suntem foarte atenti la consumul de energie.
Aceste doua preocupari luate impreuna rezulta in costuri de intretinere mai mici, alaturi de satisfactia ca am pus un modest umar la regenerarea resurselor naturale. Iata mai jos cum sa tii facturile la energie la minimul posibil, intr-o serie de sfaturi accesibile celor care isi construiesc o casa de la 0, dar si celor care le au gata deja, preluate de pe site-ul oficial Energy.gov.
Incepeti prin instalarea instalarea unui asa-numit acoperis rece. Acoperisurile reci sunt acele acoperisuri care au in structura lor doua straturi, unul dur si unul de aer, iar patura de aer este in contact direct cu spatiul aerian extern, astfel caracteristicile lui corespunzand cu aerul extern. Stratul de aer actioneaza ca un sistem natural de ventilatie si este eficient in timpul verilor fierbinti cand, spun specialistii, poti economisi circa 15 la suta din consumul de energie apeland tot mai rar la sistemul de aer conditionat.
Daca am vorbit de acoperisuri reci, atunci ar trebui sa stiti ca instalarea lor merge mana in mana cu izolarea termica a podului. Optiunile sunt vaste, iar o parte dintre idei le gasiti AICI.
Mergeti pe mana unei ferestre de mansarda, bineinteles, acolo unde designul o permite. O astfel de fereastra imbunatateste ventilatia, sporeste lumina naturala, reducand astfel dependenta de sisteme consumatoare de electricitate, iar iarna ajuta la incalzirea incaperii. Specialistii spun ca o astfel de fereastra de mansarda nu ar trebui sa depaseasca cinci la suta din suprafata unei camere cu mai multe ferestre si 15 procente in cazul unei camere fara ferestre.
Instalarea de rulouri exterioare la ferestre ajuta, de asemenea, la reducerea costurilor. Vara actioneaza ca o bariera termica impotriva razelor solare si mentin racoarea la interior in timp ce iarna pastreaza caldura in casa. Puteti la fel de bine apela la jaluzele sau obloane care, impreuna cu draperiile, regleaza temperatura in interior in functie de anotimp.
Lesne de inteles, inlocuiti toate becurile incandescente din casa cu variantele economice moderne. In acelasi context, puteti optimiza eficienta energetica prin inlocuirea aparatelor electrocasnice vechi cu produse noi. De exemplu, o masina de spalat de generatie noua consuma cu 30 % mai putin curent electric si cu pana la 50 % mai putina apa in timp ce frigiderele certificate energetic au un consum de electricitate cu pana la 20 % mai mic.
Plantati copaci in jurul casei, de preferat arbori specifici locului si care necesita o minima intretinere. Vara, acestia actioneaza ca o perdea si mentin locuinta racoroasa fara a mai fi nevoiti sa apelati la tehnologie, permitand, in schimb, soarelui sa se strecoare printre crengile golase iarna.
Instalati ventilatoare de tavan. Consuma la fel de mult precum un simplu bec si directioneaza aerul cald in jos iarna si pe cel rece vara pentru o temperatura ideala in interior. Astfel, economisiti circa 40 % din energia consumata de dispozitivul de aer conditionat vara si 10 % iarna.