Pentru ca oamenii intelepti isi fac vara sanie si iarna caruta, iata mai multe sfaturi despre cum sa va pregatiti gradina pentru iarna pentru a va proteja plantele de inghet. Sunt sfaturi accesibile care, daca sunt puse in practica, va ajuta sa va bucurati de aceeasi explozie de culoare si mireasma primavara urmatoare.
Pentru inceput, stati cu ochii pe temperatura de afara. Amplasati un termometru de exterior intr-o zona a gradinii care sa nu fie in bataia directa a soarelui astfel incat sa aveti cifrele reale ale temperaturii.
Protejati plantele tinere si delicate de vantul puternic care bate iana. Infingeti cativa araci din lemn si intindeti o panza de sac peste ei astfel incat sa aveti un paravan care sa blocheze rafalele de vant. In cazul copacilor tineri, de pana la un an, infasurati-le tulpina tot in panza de sac sau alt material achizitionat de la magazinele de specialitate.
Procesul repetat de inghet/dezghet ii poate fi fatal unei plante tinere. Pentru a o proteja, inconjurati baza plantei cu un strat de materie organica (mulci) cu o inaltime de 7-8 centimetri si acoperiti-le eventual si o plasa de protectie.
Protejati plantele de ger si rafale de vant
Lastarii pot fi protejati de zilele si noptile geroase si cu ajutorul unei cutii de carton, un ghiveci asezat cu fundul in sus sau chiar cu un cos din plastic in aceeasi pozitie. Asigurati-va ca acestea sunt bine fixate in pamant. Pentru copaci mai mari, mai ales cei aflati langa zidul casei, puteti apela la folii din plastic pentru a-i proteja de inghet, folosind peretele sau gardul ca element de suport pentru ele.
Copacii sau plantele care infloresc primavara devreme ar trebui plantate pe latura de nord a gradinii. In aceasta pozitie, ei nu vor fi expusi luminii directe a soarelui si astfel procesul de dezghet va avea loc mai incet, treptat, fara efecte negative asupra mugurilor.
Nu folositi sare pentru a scapa de gheata depusa pe aleile si cararile din gradina deoarece poate afecta plantele. Folositi in schimb cenusa, nisip sau rumegus pentru a neutraliza gheata.
Multi horticultori recomanda ca, inainte de un inghet, sa stropim plantele delicate din gradina. Prin inghetare, apa degaja caldura, ceea ce ajuta plantele sa infrunte mult mai bine temperaturile negative.