Murăturile sunt adorate de toată lumea și sunt un deliciu pe timp de iarnă. Însă dacă nu sunt puse corect la murat, acestea pot face floare de mucegai și nu mai pot fi consumate. În acest material, vă prezentăm câteva sfaturi practice de a salva murăturile care au prins floare!
Cum salvezi murăturile care au prins floare
Sezonul de iarnă vine cu o practică îndrăgită pentru români: pregătirea murăturilor pentru cămară. Aici intră castraveții murați, varza murată, gogonelele, conopida și multe altele. Deși totul pare simplu, felul în care pui murăturile pentru iarnă este foarte important.
În caz contrar, murăturile pot face floare și nu mai sunt bune, spre dezamăgirea gospodinelor. Iată cum poți acționa pentru ca legumele murate să fie în continuare comestibile, potrivit lovedeco.ro.
Trucurile simple de pus în practică
Există câteva soluții la îndemână pentru ca murăturile să nu mai prindă floare. În primul rând, spală-te bine pe mâini cu apă și săpun înainte de a atinge legumele. În plus, borcanele în care pui murăturile trebuie să fie sterilizate bine.
Și legumele trebuie curățate bine, iar apa rece este alegerea potrivită. Evitați, însă, apa de la robinet pentru saramură. Fierbeți apa înainte și lăsați-o la răcit. În acest fel, murăturile nu vor prinde floare deasupra.
Nu puneți sare fină la murături, căci aditivii din ea pot transforma saramura într-un mod nedorit.
Săculeț cu boabe de muștar
Un alt truc eficient este să pui un săculeț din pânză rară plin cu boabe de muștar deasupra murăturilor și acesta va acționa ca un scut împotriva mucegaiului.
Pentru murături crocante și o saramură limpede, încearcă să adaugi crenguțe de vișin, rădăcini de hrean tăiate pe lung sau ardei iute uscat. La varza murată, funcționează de minune câteva frunze de busuioc împotriva băloșirii ei.
Dacă floarea a apărut deja, scoate tot din borcan, spală-l bine cu apă fierbinte, atât în interior cât și la gură. Strecoară saramura printr-un tifon dublu, pune legumele la loc și închide borcanul ermetic.
Borcanele trebuie depozitate în pivniță sau beciuri, pentru că mediul acesta ține floarea la distanță. Temperatura optimă este undeva între 8 și 10 grade Celsius.
Sursa foto: freepik