Mergem în oraș să mâncăm ceva, folosim un produs uleios sau poate doar gătim o porție de cartofi prăjiți acasă. Fără să observăm, una din hainele noastre preferate ajunge să fie pătată cu ulei sau grăsime.
Petele de orice fel sunt mereu o durere de cap, însă cele cauzate de ulei pun și mai multe probleme.
Vestea bună este că o asemenea pată nu e un motiv de panică. Mai există speranță pentru a ne salva bluza sau pantalonii preferați. Cu ce se scot petele de ulei?
Ce facem atunci când ne pătăm hainele cu ulei sau grăsime?
În primul rând, acționăm imediat pentru a nu lăsa pata să se usuce. Dacă lăsăm petele de ulei să se usuce vor fi și mai dificil de înlăturat, poate chiar imposibil.
Nu punem haina în uscătorul de haine, nici nu folosim apă rece pentru a îndepărta pata. Apa rece va crea un scut care nu va mai facilita îndepărtarea uleiului din material.
În cazul hainelor mai subțiri, vom folosi o bucată de carton pentru a nu da voie petei să se întindă și în alte zone.
Vom folosi un șervet de hârtie pentru a tampona pata. E important să nu frecăm zona pătată, pentru a evita ca uleiul să intre și mai adânc în material.
Cu ce se scot petele de ulei sau grăsime?
Bicarbonat de sodiu: Unele haine sunt făcute din materiale care nu pot fi puse în mașina de spălat, ori sunt mult prea mari (cum ar fi un palton sau o geacă). Bicarbonatul este, astfel, primul produs la care putem apela pentru a elimina o pată de ulei.
Bicarbonatul de sodiu absoarbe foarte bine uleiul.Punem bicarbonat deasupra petei și frecăm ușor cu o periuță de dinți. Lăsăm apoi să absoarbă uleiul timp de 24 de ore.
După ce au trecut cele 24 de ore, cu o perie sau cu un aspirator, îndepărtăm bicarbonatul de pe material.
Oțet: Oțetul poate fi un alt degresant care poate înlătura petele de ulei. După ce am îndepărtat bicarbonatul, cu ajutorul unui pulverizator stropim zona afectată cu oțet diluat în apă. Lăsăm 30 de minute sau o oră să-și facă efectul.
Detergent de vase: Detergentul de vase îndepărtează grăsimea din materiale. Punem haina pe o suprafață întinsă, punem câteva picături de detergent pe zona pătată și frecăm ușor cu mâna sau cu o periuță de dinți.
După aceea, clătim haina cu apă caldă și o punem în mașina de spălat. În cazul în care materialul nu poate fi spălat la termperaturi mari, punem haina să se înmoaie încă o oră în apă fierbinte.
Punem mai apoi haina la uscat la aer. Dacă pata persistă, se repetă pașii de mai sus.
Dacă pata este încăpățânată, se poate încerca și varianta de a face o pastă din bicarbonat și detergent pe care o întindem peste pată. O lăsăm să se usuce și să se întărească, apoi o clătim cu apă fierbinte.
Alte produse care pot ajuta
Diferite soluții pentru eliminarea petelor: Pentru pete care ies mult mai greu sau care s-au uscat deja, se poate apela la diferite tipuri de detergent de rufe special pentru eliminarea petelor.
Un alt produs care poate fi folosit pentru îndepărtarea petelor de ulei este un spray pe bază de ulei. Vorba aceea: “cui pe cui se scoate”. Un asemenea spray este WD-40, însă și acesta va trebui mai apoi eliminat din material, fiind un produs uleios.
Cretă, amidon de porumb, sare sau pudră pentru bebeluși: Ca și în cazul bicarbonatului, creta, amidonul și pudra absorb foarte bine grăsimile și uleiul. Sarea dizolvă grăsimile.
Clor: Chiar dacă, de cele mai multe ori, evităm să folosim clorul datorită impactului negativ pe care îl pot avea asupra hainelor noastre, situațiile extreme cer măsuri extreme.
Punem haina pătată în apă cu puțin clor și lăsăm câteva ore pentru a scoate pata.
Acetonă sau alcool sanitar: Pentru hainele care au un conținut mare de bumbac, acetona sau alcoolul sanitar pot fi soluții pentru a scăpa de o pată de ulei.
Secretul e însă următorul: aplicăm aceste soluții din spatele petei, nu din față. Folosim apoi un șervet curat pentru a tampona pata din spate, împingând uleiul sau grăsimea din material.
Înainte de a folosi oricare dintre aceste produse, este indicat să citim ce scrie pe eticheta hainei. De asemenea, e important încercăm respectivul produs pe o zonă a hainei care nu e la vedere, pentru a putea fi siguri că nu ruinăm haina.
Voi cum scăpați de petele de ulei?