Am vazut deja cum se construieste o afumatoare acasa, primul pas spre un ospat in toata regula. Pornim astfel de la premisa ca aveti deja infrastructura adecvata, carnea, slanina si carnatii pregatiti si mai aveti nevoie doar de know-how pentru a incheia procesul si a va bucura astfel de mancaruri traditionale, care se pliaza de minune pe climatul de afara. Iata deci cum se afuma carnea, punctand pasii esentiali ai acestei indeletniciri stravechi.
Traditia populara consemneaza lemnul ca sursa principala a focului, lesne de anticipat. Cel mai folosit este lemnul de fag pentru ca da un gust excelent, alaturi de o culoare rosiatica apetisanta. Puteti apela insa si la esente de lemn nobil, precum cires, visin, mar sau chiar de vita de vie, fiecare impregnand carnea cu o aroma specifica, proprie. Lemnul de stejar, nuc si chiar doagele de la butoaiele de vin pot fi folosite. Nu folositi gaz sau benzina pentru aprinderea focului, ci doar surcele peste care puneti apoi bustenii de lemn.
Pregatiti carnurile pentru afumare, taind bucatile si punandu-le in butoaie dupa care se acopera din belsug cu sare grunjoasa. Sarea ajuta la conservarea carnii, mentinandu-i gustul si calitatile, si inlatura si riscul dezvoltarii unor bacterii. Dupa 24 de ore intr-un mediu racoros, carnea se scoate din butoi si se curata bine de sare. Se agata apoi bucatile de carne de betele de lemn, eventual legate cu sfoara de canepa pentru a nu cadea. Nu folositi fier pentru ca acesta se poate incinge si arde sfoara sau chiar carnea. Lasati un mic spatiu intre bucatile de carne pentru a fi cat mai bine patrunse de fum.
Metoda clasica de afumare este cea la rece, la foc mocnit, intr-un proces lent, extins pe parcursul mai multor zile, la temperaturi care nu depasesc 23 de grade Celsius. Aprindeti focul si lasati-l sa arda mocnit. Pentru a provoca fumul si a evita arderea brusca, amestecati lemnele uscate cu lemne ude sau acoperiti-le pentru a inhiba patrunderea oxigenului. Procesul de afumare poate dura in functie de gusturile voastre, dar recomandat este sa afumati carnea si slanina intre 4 si 14 zile, carnatii timp de 2-6 zile, timp de 2-3 ore la fum usor. Testati carnea pe parcurs, taind bucati subtiri din ea. Dupa afumare, depozitati carnea, carnatii si slanina in incaperi reci, care sa nu fie locuite, bineinteles.
Surse: Cevabun.ro, Grill-society.ro, Reteteindraznete.blogspot.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: