Casele din chirpici sunt acum la mare cautare, o moda greu de imaginat acum ceva timp cand materialul de constructie oferit din abundenta de natura era asociat cu saracia. In vremuri in care ne uitam tot mai atenti la costuri, dar si tot mai preocupati de mediul inconjurator, casele din chirpici sunt o alternativa viabila si eficienta. Pe scurt, sunt locuinte ecologice, construite dintr-un material sanatos (amestesc de lut, paie si apa, in caramizi uscate apoi la soare), foarte bun izolator termic si rezistent la cutremure, la preturi net inferioare caselor clasice din BCA sau caramida. Iata mai multe detalii despre cum se construieste o casa din chirpici pentru cei care cauta fericirea si confortul deopotriva in lucruri simple.
Am luat exemplul oferit de un blogger american care a participat la constructia unei case din chirpici alaturi de un grup de voluntari din Thailanda. Costul total al casei a fost evaluat de acesta la 750 de dolari pentru ca s-au folosit doar materiale oferite de Mama Natura. Bineinteles, vorbim aici de o casa cu dimensiuni reduse, dar principiile de baza se pot aplica la constructii un pic mai complexe. Pozele si indicatiile au fost preluate de pe site-ul Matadornetwork.com
Totul incepe cu un proiect, in cazul de fata desenat de mana. Pentru ca vorbim de materiale de constructie naturale, este indicat sa dati si viitoarei case o arhitectura organica, cu forme rotunde si domoale. Urmatorul pas este apoi producerea caramizilor din lut. Chirpiciul este un amestec de lut, paie si apa, toate cele trei ingrediente bine framantate intr-o groapa pentru o compozitie uniforma. Caramizile clasice au dimensiunea de 10cmx20cmx40cm si este indicat sa folositi o forma pentru a le turna. In orice caz, lasati-le sa se usuce bine la soare, intinse pe o folie din celofan si intoarse pe toate partile.
Chiar daca vorbim de o casa din chirpici, este recomandat sa sapati si o fundatie. In cel mai simplu caz, sapati o fundatie de 30 cm si acoperiti-o integral cu caramizi sau pietre. Din nou, totul depinde si de dimensiunea casei pe care vreti sa o ridicati. Incepeti constructia zidurilor, amenajand caramizile si folosind tot un amestec de lut si apa pe post de mortar. Aceasta reteta duce in final la un aspect unitar al locuintei, foarte placut privirii. Trasati conturul ferestrelor pe care le puteti construti din lemn recuperat de la alte proiecte vechi. Pentru ca lucrati preponderent cu lut, puteti construi ferestre tip arcada care sa dea, in final, locuintei un aspect cu iz oriental.
In cazul de fata, constructorii thailandezi au folosit caramizile din chirpici pentru a construi mobilier in interior, precum aceasta bancheta care poate fi folosita si pentru odihna. Acoperisul in acest exemplu a fost construit din lemn de bambus, acoperit apoi cu vegetatie, precum frunze de palmier. Tencuiala din lut va permite la final sa va exprimati si maiestria artistica astfel incat casa ecologica in care veti locui sa aiba si cateva dichisuri.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: