Cu unele abilitati practice si putina documentare, o parte din intregul proces de constructie a unei case si racordarea la utilitati poate fi facuta chiar de voi insiva. Va prezentam in cele ce urmeaza un scurt ghid despre cum se construieste o canalizare exterioara, punctand pasii principali si detaliile tehnice aferente.
Bineinteles, totul incepe cu delimitarea traseelor viitoarelor conducte in teren. Dupa operatiunea de recunoastere urmeaza trasarea pe teren a axelor santurilor, linii care vor fi marcate prin tarusi batuti in pamant la distante egale. Pentru trasee mai lungi mizati pe jaloane, aici fiind nevoie de interventia mai multor persoane. Puteti folosi pentru aliniament si o sfoara intinsa intre doi tarusi, axul santului fiind apoi stabilit cu un fir cu plumb, o metoda insa ineficienta daca bate vantul.
Pe baza proiectului, marcati in teren ramificatiile din conducta si centrele caminelor, la fel, folosind cate un tarus. Atunci cand este necesar ca la montarea conductei sa se respecte si o anumita panta, in special la conductele de canalizare, la care panta este obligatorie, dupa trasarea in lungime a axei santului urmeaza materializarea in profil a axei conductei, care se realizeaza cu ajutorul riglelor de trasare. Rigla de trasare este o scandura orizontala, care se aseaza pe muchie, transversal pe axa santului, fixandu-se cu cuie pe doi stalpi, ingropati de o parte si de alta a santului la o adancime de circa 50 cm si la o distanta de cel putin 70 cm de la marginea santului.
Din săpătură, lăsați o pantă de 1-2%
Sapatura va trebui sa aiba o adancime egala cu adancimea de inghet din zona in care va aflati. In zonele friguroase ale Romaniei, centru si nord-est, se poate ajunge si pana la 1,1 metri. In restul zonelor aproximativ 90 de centimetri este suficient. In acelasi timp prin sapatura trebuie sa se asigure si panta necesara canalizarii. Aceasta variaza in functie de diametru tevii de canalizare si de distanta. In mod regulat se situeaza intre 1-2%. Asta inseamna ca pentru fiecare metru de lungime trebuie sa sapati pe inaltime 1-2 centimetri.
Dupa ce ati terminat sapatura este momentul racordarii tevii de canalizare. Aceasta se va monta obligatoriu folosind teava de canalizare portocalie (SN4) cum sunt cele de aici, cu diametru corespunzator gabaritului constructiei. Teava se monteaza pe un pat de nisp, care amortizeaza socurile, dar va ofera si posibilitatea de a corecta usor deviatiile de panta. Segmentele de teava se imbina cap la cap, iar pentru usurinta la montare folositi un lubrifiant. Aveti grija ca garniturile, pe care le puteti cumpara de un magazin de materiale de constructii, sa nu iasa din locasurile lor in timpul montajului.
Daca traseul tevii este mai lung de 20 de metri va recomandam sa instalati si un camin de vizitare. Dupa ce ati finalizat intreaga conducta acoperiti-o cu un strat de nisip si de-abia apoi cu pamant curat, fara pietre sau alte obiecte dure care o pot afecta.
Surse: Builders.ro, Casasidesign.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: