Un nou tip de leguma ar putea cuceri gradinile din intreaga lume in urmatorii ani. Este vorba despre „cucamelon” (n.r. trad. „castrapepenele”). Are aspectul unui pepene in miniatura, textura unui castravete la interior, iar gustul are o usoara aroma de citrice. Se cultiva in special in Mexic, dar si in alte cateva locuri din America Centrala.
Se pot folosi la salate, ca ornamente la cocktail-uri sau pur si simplu se pot manca ca pe niste boabe de struguri. De proba, ca sa vedeti daca va plac, puteti cultiva si voi acasa, intr-un ghiveci. Semintele le puteti cumpara, de exemplu, de pe Amazon.
De obicei se planteaza in primavara cand nu mai exista niciun pericol de inghet, insa avand in vedere ca le puneti in ghiveci, intr-un loc ferit de frig, puteti planta semintele de „castrapepene” indiferent de anotimp. Temperatura ambientala trebuie sa nu scada sub 20 de grade Celsius.
Semintele se planteaza la o adancime de aproximativ 1 centimetru. Perioada de germinare este de aproximativ 3 – 4 saptamani. Dupa ce incepe sa creasca, legati planta de un cadru de lemn sau metal astfel incat sa creasca in sus. De asemenea, nu lasati vlastarul sa se extinda foarte mult pentru ca ar putea acapara toata gradina intr-un timp destul de scurt. Se culeg atunci cand ajung cam cat niste boabe de struguri din soiurile mari, de masa.
Romanii au descoperit „pepenele-castravete”
Romanii au reusit si ei sa creeze un „castravete-pepene”. Specialistii de la Institutul de Cercetara pentru Legumicultura Buzau au incrucisat doua tipuri de castraveti si au obtinut o leguma-fruct. Potrivit cercetatorilor, cand este mic, pana in 30 de centimetri lungime, poate fi consumat ca si castravete zemos, aromat, iar cand creste si ajunge la 5-6 kilograme se transforma intr-un fel de pepene galben.
Statiunea de Cercetare Legumicola din Buzau a prezentat în ultimii ani mai multe soiuri locale imbunatatite. Printre acestea se afla mai multe incrucisari si s-a ajuns la tomate care au au forma unor banane sau a unei lamai sau castraveti care recomandati celor care au probleme cu glicemia.
Statiunea de cercetare de la Buzau are traditie nu doar in realizarea de soiuri hibrizi de legume, ci si in aclimatizarea si ameliorarea unor specii exotice, folosite in special la producerea de medicamente.
Printre altele, cercetatorii au reusit aclimatizarea castravetelui amar, kiwano, Cichorium latifolium, Luffa cilindrica sau Mursalski chai, foarte popular in Muntii Balcani.
FOTO: David Edwards/Flickr (creative commons)
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: