Fie că vorbim despre covoare moderne cu țesătură mai sensibilă sau fie că vorbim despre covoare mai vechi care trebuie întreținute cât mai bine în orice situație, trebuie acordată multă atenție aceste operațiuni. Venim și noi în întâmpinarea probleme cu câteva sfaturi și idei despre cum se pot curăța mai bine și mai corect covoarele, atât pentru a le proteja dar și pentru a avea un rezultat cât mai bun.
Covoarele sunt în primul rând elemente estetice care pot înfrumuseța orice locuință dar din păcate pot fi și o sursă importantă de acarieni deoarece acumulează praf pe suprafața lor. Covoarele au nevoie de o curățare specială care să îndepărteze orice urmă de praf ori murdărie.
Cum se curăță corect covoarele
Din păcate covoarele pot acumula orice formă de mizerie de la praf, firimituri, păr de animale de companie. Toate astea favorizează alergiile atunci când nu sunt curățate în timp util. Din fericire, avem câteva sfaturi care pot fi aplicate ușor pentru a preîntâmpina problemele.
Aspirarea
În primul rând, cea mai simplă metodă pe care o aplică toată lumea este aspirarea, însă și aici aveți nevoie de un aspirator cu putere mare dar și cu o perie prevăzută special pentru covor, care să ridice foarte bine perii. Majoritatea oamenilor aspiră cel puțin o dată pe săptămână covoarele.
Soluțiile de curățat
Există o mulțime de soluții de curățat foarte bune însă trebuie testate înainte de a le folosi pe tot covorul. Găsiți soluții în toate magazinele mixte printre alte articole de bricolaj. Alegeți un loc mai puțin vizibil al covorului și testați acolo mai întâi soluția nouă pentru că riscați să decolorați covorul. Citiți cu atenție ticheta produselor pe care le folosiți, de multe ori există sfaturi importante acolo și explicații despre tipurile de covor pentru care pot fi folosite.
Curățarea covorului în profunzime
Pentru o curățare în profunzime, covorul poate fi spălat cu apă și săpun. Veți avea nevoie de un burete care să fie impregnat cu o soluție compusă din apă călduță și două trei picături de detergent de vase. Buretele trebuie stors bine și apoi se freacă covorul în toate direcțiile.
Curățarea covorului cu ajutorul aparatului pe abur
Curățarea cu aparat cu aburi se poate face pentru un covor care nu este extrem de murdar. Cu toate astea, trebuie avut mare grijă, unele covoare se pot decolora din cauza căldurii și temperaturi înalte generate de aur. Nu umeziți covorul foarte tare și nu folosiți prea multă soluție de curățat.