Rosiile uscate si marinate sunt o delicatesa italiana tot mai apreciata si pe mesele romanilor. Tinute la borcan si puse in diverse preparate la gramaj foarte mic, va vor oferi o explozie de gust. Si nu este greu sa le preparati in casa si sa le conservati peste iarna. Iata cum se fac rosiile uscate in ulei si in ce preparate le puteti adauga pentru a obtine o aroma deosebit de intensa si placuta.
Ingrediente:
- rosii de gradina, de preferinta din soiurile cele mai aromate
- ulei, de preferinta de masline, dar ies bune si in cel de floarea soarelui
- usturoi
- busuioc
- sare
Cum se fac rosiile uscate in ulei. Uscarea
Se taie rosiile in felii groase de aproximativ 1 cm. Rosiile cherry se taie pe jumatate.
Se asaza pe un gratar deasupra unei tavi sau direct intr-o tava. Peste ele se poate presara putina sare si patrunjel maruntit.
Se baga la cuptor. In cuptorul electric se tin 8 – 10 ore, la o temperatura de 50 – 70 de grade, in cel pe gaz, 4 – 6 ore.
Uscarea rosiilor se poate face si la soare, caz in care dureaza 4 – 6 zile. Puteti si combina cele doua metode, lasandu-le initial la soare si bagandu-le apoi la cuptor sa se termine de facut.
Cum se fac rosiile uscate in ulei. Marinarea
Fellile de rosii bine uscate se amesteca cu cativa catei de usturoi taiati in bucati si cu frunze de busuioc maruntite.
Se pune amestecul la borcan, apasand usor sa incapa cat mai multe felii. Se toarna deasupra uleiul pana la buza borcanului, astfel incat sa nu ramana deloc aer. La nevoie, mai amestecati cu lingura cand puneti uleiul, ca sa eliminati bulele de aer dintre feliile de rosii. Se inchide etans si se pastreaza in pivnita sau camara, ferit de lumina.
Preparate
Rosiile uscate si tinute in ulei pot fi apoi consumate cu branza sau doar cu paine, dar si adaugate in diverse preparate reci si calde, precum: tot felul de salate, humus, pasta de avocado si alte pateuri vegetale, orez, paste, supe crema, la dovlecei si ardei umpluti etc.
Surse: paradisverde.ro, verdearomat.blogspot.ro
Sursa foto: philosokitchen.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: