Suntem in plin sezon al gratarelor, cand soferii trebuie sa dea berea pe placerea iesirii in natura. Mai mult, pe timp de canicula, nu este recomandat consumul de alcool, chiar daca placerea de a bea o bere rece este greu de egalat. Berea fara alcool apare ca o solutie, insa multi bautori de bere nu apreciaza gustul acesteia si prefera sa renunte la bautura preferata atunci cand nu pot consuma alcool. Unii isi pun problema si cat este de sanatoasa aceasta varianta, care li se pare „nenaturala”. Iata cum se face berea fara alcool si in ce masura este recomandata.
Nu stim cand a inceput sa fie fabricata berea fara alcool, dar a ajuns foarte populara in anii ’20, in perioada prohibitiei, in SUA. Berariile americane s-au vazut nevoite sa faca acest tip de bere pentru ca nu mai era permisa nicio bautura cu o concentratie de alcool (ABV – alcohol by volume) de peste 0,5%. Aceasta concentratie a ramas de atunci si este folosita si astazi pentru a caracteriza berea fara alcool.
Dupa 13 ani, cand s-a incheiat perioada prohibitiei, berea fara alcool a continuat sa fie totusi produsa pentru ca lumea se obisnuise cu gustul sau si multi nu puteau sa renunte. De altfel, in SUA sunt comercializate si in prezent mai multe beri cu un ABV mic (berea light), sub marci ca Miller, Coors, Pabst, Bud etc.
Cum se face berea fara alcool? Extragerea alcoolului
Fabricarea berii fara alcool cuprinde etape similare fabricarii berii obisnuite (cu alcool) cu aceleasi ingrediente: apa, malt si hamei. Dupa fermentatie insa, cand berea obisnuita este imbuteliata, alcoolul trebuie eliminat din bere.
Cel mai folosit procedeu prin care se face acest lucru este prin fierbere. Alcoolul are un punct de fierbere mai mic decat apa – 78,37 grade, asa ca berea fermentata este incalzita din nou la aceasta temperatura si tinuta asa pana cand nivelul alcoolului ajunge la 0,5%. Totusi, fierberea suplimentara a berii ii schimba gustul deoarece toate ingredientele trec din nou prin acelasi procedeu. Pentru a micsora acest efect, unele fabrici de bere folosesc distilarea in vid prin intermediul careia punctul de fierbere al alcoolului este coborat pana la cel mult 48 de grade, ceea ce nu schimba atat de mult gustul berii.
O alta tehnica prin care se face berea fara alcool este trecerea sa printr-o sita cu porii atat de mici incat doar alcoolul si apa (plus cativa acizi volatili) pot trece mai departe. Pentru ca ingredientele principale nu sunt incalzite, aceasta metoda nu duce la pierderi notabile de aroma. Cu toate astea nu este preferata de fabricile de bere pentru ca dureaza mai mult, este mai costisitoare si e nevoie de mai multe persoane pentru a o duce la capat.
Cum se face berea fara alcool? Adaos de CO2
Dupa ce concentratia de alcool a fost redusa la 0,5%, amestecul respectiv nu se poate numi bere pana nu primeste un adaos de dioxid de carbon. La berea obisnuita, drojdia transforma zaharul in alcool, producand in acelasi timp si CO2. Astfel, berea se carbonateaza singura, pe cand cea fara alcool trebuie carbonatata suplimentar. Acest lucru ii da un gust mai statut, deoarece prin adaugarea de CO2 se adauga si acid carbonic care are acest gust.
Cum se face berea fara alcool? Diferente si precautii
Berea fara alcool are mai putine calorii (14-17 kcalorii la 100 ml, fata de 43 kcal/100 ml, la majoritatea tipurilor de bere), ceea ce o face preferabila din punct de vedere al aportului caloric.
Nu trebuie uitat faptul ca ea are totusi o concentratie de alcool de pana la 0,5%, fiind interzisa alcoolicilor. Din acelasi motiv, soferii, dar si femeile insarcinate ar trebui sa o consume cu precautie.
Surse: berarul.ro, nutritionistcluj.ro
Sursa foto: sursadesanatate.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: