După ce am discutat despre momentul oportun pentru a culege gutuile, acum e momentul să vă prezentăm și cum se face dulceața de gutui.
Există diferite moduri de a pregăti această dulceață, iar noi ne-am gândit să vă prezentăm trei rețete diferite pentru o dulceață delicioasă.
Cum se face dulceața de gutui fără zahăr
Având în vedere că în ultima vreme suntem tentați să renunțăm la zahărul în exces pentru a avea o dietă mai sănătoasă, această rețetă de dulceață fără zahăr este cea mai potrivită pentru dumneavoastră. De asemenea, poate fi introdusă în dieta
Pentru această rețetă avem nevoie de: 5 gutui, 2-3 mere și 30 ml de suc de lămâie.
După ce curățăm gutuile de coajă, scoatem cotorul cu sâmburi, apoi le tăiem în bucăți mai mici. Cu ajutorul unui robot de bucătărie vom mărunți bucățelele de gutui. Dacă nu aveți un robot, puteți folosi o răzătoare. La fel procedăm și cu merele
După ce am mixat gutuile timp de câteva minute, vom pune pasta într-o oală cu pereți groși. Adăugăm puțină apă și lăsăm să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute, în timp ce amestecăm din când în când. Adăugăm apoi 30 ml de suc de lămâie și amestecăm.
Punem mai apoi pasta în borcane pe care le închidem și le punem într-o pătură pentru a se răci lent.
Dulceață de gutui cu nucă
Pentru această rețetă vom avea nevoie de aprox 1 kg de gutui tăiate cubulețe, o jumătate de litru de apă și 1 kg de zahăr. Pe lângă acestea vom avea nevoie de 4 plicuri de zahăr vanilinat, sucul de la o lămâie și jumătate și câteva nuci.
Curățăm gutuile, îndepărtăm cotorul și le tăiem în cubulețe. Punem mai apoi peste ele zeama de la o lămâie.
Într-o oală fierbem apa cu zahărul pentru a face siropul. Ne putem da seama că siropul a fiert destul după ce punem câteva picături din acesta într-un pahar cu apă rece. Dacă acestea se dizolvă în apa rece, înseamnă că trebuie ca siropul să mai fiabă.
Punem mai apoi șî cubulețele de gutui și le lăsăm să fiarbă timp de 50 de minute la foc mic. Din când în când amestecăm în dulceață pentru a nu se prinde de fundul oalei,
Adăugăm mai apoi zahărul vanilinat, nucile prăjite si zeama de la o jumătate de lămâie. Punem apoi dulceața în borcane și le așezăm cu susul în jos și le acoperim cu o pătură. După ce s-au răcit, le vom depozita în cămară, la rece.
Cum se face dulceața de gutui
Ultima rețetă pe care v-o prezentăm este asemănătoare cu celelalte două, însă are un ingredient în plus: cuișoarele. Așadar, pentru această rețetă vom avea nevoie de: 1,5 kg de gutui tăiate cubulețe, 1 l de apă, aproximativ 1,250 mg de zahăr, 3-4 cuișoare, zeama de la o lămâie.
Punem gutuile tăiate într-o cratiță largă, peste ele punem apă și le lăsăm să se fiarbă 10 minute până când se înmoaie. Acoperim cratița cu un capac. După ce au fiert cubulețele de gutui, vom adăuga și zahărul și cuișoarele.
Zahărul întărește gutuile, așa că dacă doriți ca dulceața să fie mai moale, puteți adăuga zahărul ulterior. Dacă doriți ca fructele să rămână mai tari, puteți adăuga de la început zahărul peste gutui.
Vom lua apoi sâmburii gutuilor, ii vom spăla și îi vom strânge bine în pumni pentru a se lipi unul de celălalt. Apoi vom pune sâmburii în duulceață. Vom lăsa să fiarbă fără a mai pune capacul pe cratiță până se va închega. Sâmburii vor da dulceței o culoare roșiatică și vor închega mai ușor dulceața datorită gelatinei pe care o au.
Adăugăm mai apoi și sucul de la o lămâie și mai lăsăm să fiarbă încă 15 minute. Dacă doriți, puteți adăuga și puțină scorțișoară.
După ce s-a răcit dulceața, o vom pune în borcane și o vom lăsa să se răcească.