Constructia unei case plutitoare ridica desigur mai multe probleme, dat fiind mediul complet diferit in care trebuie integrata. Dar a trai intr-o asemenea locuinta este o experienta cu multe satisfactii. Va puteti deplasa si schimba peisajul, puteti sta toata ziua „la plaja”, inota sau pescui dupa pofta inimii. In plus, aceste locuinte sunt construite acum cat mai sustenabil, astfel incat sa isi produca singure energia de care au nevoie si cu sisteme performante de tratare a apei menajere. Iata cateva informatii despre cum se face o casa plutitoare si trei modele absolut fermecatoare de astfel de constructii.
Arhitectul american Eric Cobb, care are in portofoliu astfel de locuinte, arata care sunt diferentele majore fata de constructiile pe pamant.
Cea mai importanta este asigurarea flotabilitatii, care se face de regula prin doua metode. In ambele cazuri, casa plutitioare are o fundatie din beton. Fie aceasta este umpluta cu o spuma speciala, care in timp nu mai asigura la fel de bine plutirea si este ajutata prin montarea unor butoaie dedesubt, fie este goala pe dinauntru si trebuie foarte bine izolata ca sa nu intre in ea apa si sa o scufunde.
Apoi, flotabilitatea este influentata de ceea ce puneti in casa. Orice tona in plus face casa sa se scufunde cu jumatate de centimetru. Si in acest caz se poate interveni cu butoaie dedesubt, dar acestea se pot deplasa sau pot pocni in timp. Astfel, o casa plutitoare necesita ajustari permanente tocmai pentru asigurarea plutirii.
O casa plutitoare poate fi construita pe pamant sau direct pe apa. In prima varianta, va fi nevoie de o masinarie de mari dimensiuni pentru a o duce la apa si, in plus, pana in acel moment, nu aveti siguranta ca va sta la suprafata asa cum v-ati dorit. Constructia direct pe apa este o solutie mai cautata, dar si mai dificil de implementat pentru ca este foarte greu sa faceti masuratorile necesare, avand in vedere miscarea continua.
Cum se face o casa plutitoare? „Aripa plutitoare”
Aceasta casa creata de o firma din Portugalia se compune dintr-o punte principala pe care sunt dispuse toate camerele si terasa de deasupra care serveste si drept acoperis. In interior, cuprinde o camera de zi, cu bucatarie complet echipata, o pivnita pentru vinuri si de la zero la trei dormitoare, in functie de modelul ales. Este utilata cu pompa de caldura, aer conditionat, dar si sistem de ventilatie naturala si un sistem avansat de epurare a apei menajere. Toate functioneaza cu energie solara produsa in 6 luni pentru tot anul. In plus, o soba pe peleti asigura incalzirea suplimentara iarna.
Cum se face o casa plutitoare? Casa-barca
Casa din imagine a fost creata de o firma din Marea Britanie ca o solutie pentru locuitorii zonelor inundabile din jurul insulei. Este jumatate casa plutitoare, jumatate casa-barca, cu gradini la baza si pe acoperis. Este o casa pe doua niveluri, la primul nivel aflandu-se dormitoarele, la cel de-al doilea spatiile de zi, iar deasupra, terasa inverzita. Este totodata o constructie foarte usoara, cu panouri solare incorporate, cu ajutorul carora isi genereaza energia electrica de care are nevoie. Se autosustine 100% si nu polueaza.
Cum se face o casa plutitoare? „Hambarul plutitor”
Aceasta casa a fost conceputa pentru petrecerea vacantelor de vara la lac, in Letonia. Are doua niveluri, pe primul fiind dispuse spatiile de zi si o mica punte, iar la etaj, spatiile de noapte. Include rezervoare pentru stocarea apei potabile, apei menajere si combustibilului.
Surse: inhabitat.com, dwell.com
Sursa foto: inhabitat.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: