Țuica este o băutură tradițional românească. Mulți dintre noi știu că țuica se obține prin fermentarea și distilarea prunelor. Însă aceasta se poate obține și din vin. Așadar, în acest articol îți vom arăta cum se face țuica din vin.
Țuica se poate diferenția în funcție de zona geografică sau după numărul de distilări. Din punct de vedere al numărului de distilări, avem două tipuri de țuică: cea obișnuită (cu o concentrație de la 24 la 40% alcool) și pălinca sau horinca (cu o concentrație de 50-65% alcool).
În ceea ce privește țuica din vin, procesul este ceva mai complex, așadar am luat legătura cu un gospodar din județul Mureș, care ne-a explicat acest proces.
Cum se face țuica din vin – pregătirea vinului
Așa cum am precizat, procesul prin care vinul devine țuică este unul mai complex. Acest fapt se datorează duratei mult mai mari pe care o ia întreaga pregătire a acestei băuturi.
În perioada recoltei se adună strugurii din vie și apoi sunt zdrobiți și puși în damigene mari sau butoaie. În general, cei care produc țuică din vin sugerează a se folosi butoaie lemn pentru vin sau țuică de stejar, dud sau salcâm. O altă variantă, ceva mai industrială, este să păstrați prețiosul lichid într-o cisternă inox.
Vinul va trebui să fie lăsat la fermentat timp de 21 sau 30 de zile. În această perioadă de aproximativ o lună vinul va produce o anumită drojdie.
După perioada de fermentare, drojdia aceasta va trebui îndepărtată din vin. Va trebui apoi ca vinul să fie pus în butoaie curate și dezinfectate. Dezinfectarea butoaielor se face cu pucioasă (sulf).
După ce am pus vinul în butoaie curate, acesta va fi lăsat în continuare 21 sau 30 de zile maxim la fermentat. În această perioadă vinul este pregătit pentru a deveni țuică.
Țuica din vin
Este foarte important de luat în considerare felul în care este pregătit vinul. Domnul Aurel Solomon ne-a dat un pont legat de calitatea acestei băuturi:
Pentru a avea o țuică de calitate, vinul trebuie să fie foarte bine făcut, așa cum facem noi, tăranii. Iar cu cât e mai vechi vinul, cu atât mai gustoasă și aromată este țuica.
Aurel Solomon, gospodar
Cum se face țuica din vin
În funcție de preferințele producătorului, vinul poate fi lăsat doi sau trei ani pentru a avea o țuică de calitate.
După ce vinul este pregătit, acesta poate fi dus la o cazangerie pentru a fi supus procesului de distilare.
În ceea ce privește tăria acestei băuturi, domnul Aurel ne-a precizat că țuica trebuie adusă la 50-55 grade maxim pentru a avea o țuică băubilă. Nici mai mult nici, mai puțin.
Un lucru foarte interesant care ne-a mai fost precizat este că atunci când curge din cazan, primii 400 sau 500 de ml din țuică nu se vor folosi pentru consum. Acest lichid se numește „rezeș” în limbajul popular și se spunea că e nociv pentru organism. În schimb, rezeșul poate fi folosit pentru frecții în cazul în care aveți probleme cu durerile articulare.
Țuica din vin – depozitare
Pentru a putea păstra calitatea bună a băuturii și pentru a obține o nuanță frumoasă aurie, țuica trebuie ținută cel puțin un an în butoaie de lemn. După această perioadă, țuica se poate pune în recipiente de sticlă și închise cu un dop de plută.
Totuși, cu cât perioada depozitării în butoaiele de lemn este mai mare, cu atât țuica are un gust mai pregnant și, evident, un preț mai mare în cazul în care doriți să o vindeți.