Știm cu toții că există o gamă largă de vinuri care se disting fie prin procesul lor de producere, fie prin ingredientele lor. însă v-ați gândit vreodată cum se face vin din gem vechi? Poate părea neobișnuit la început când auziți de un astfel de vin, însă este cât se poate de adevărat.
În cazul în care aveți în cămara proprie câteva dulcețuri sau gemuri vechi pe care v-ar părea rău să le aruncați, puteți face din ele vin de casă. Singurul lucru important este ca aceste gemuri sau dulcețuri să nu fie mucegăite.
Cum se face vin din gem vechi
Primul lucru care trebuie menționat pentru această rețetă este să încercați să nu amestecați mai multe tipuri de gem (căpșuni, prune, etc) laolaltă deoarece gustul lor se va pierde prin amestecare.
Înainte de a începe trebuie să aveți la îndemână un borcan de trei litri sterilizat și spălat bine, un capac, tifon și o mănușă chirurgicală. Un ingredient foarte important care trebuie folosit pentru acest tip de vin sunt stafidele care vor ajuta la fermentarea vinului.
Vom avea nevoie de aproximativ un litru de gem, un litru de apă, 100 grame de stafide nespălate și zahăr, în funcție de preferințe, 10 sau 100 grame la litrul de apă.
Cantitatea de apă necesară ține de cât de mult zahăr are gemul. Este important ca zahărul să nu depășească 20 de procente din întregul amestec și să-l diluăm cu apă dacă e necesar. În cazul în care gemul nu este destul de dulce sau nu are zahăr, putem adăuga ulterior.
Vin din gem vechi
În borcanul de 3 litri vom pune gemul, apa, zahărul (dacă e necesar) și stafidele. În cazul în care nu aveți stafide, puteți folosi fie căpșuni, mure, afine sau zmeură. Trebuie doar ca acestea să fie zdrobite înainte de a fi puse în amestec.
Vom amesteca până când gemul devine o pastă fluidă și omogenă.
După aceea vom acoperi borcanul cu un tifon pentru a-l feri de insecte. Îl vom așeza într-un loc cald care să aibă temperaturi peste 18 grade. Vom lăsa borcanul acolo timp de 5 zile, dar vom amesteca o dată pe zi cu o lingură de lemn.
După aproximativ 8 sau 20 de ore ar trebui să apară primele semne ale fermentării. Amestecul va face fie spumă, fie va începe să miroasă a acru. Acesta e un semn că procesul merge bine.
Cum se face vin din gem vechi
Deasupra amestecului se va face o pulpă. Cu ajutorul unui tifon împăturit în patru vom strecura vinul și apoi îl vom pune într-un alt borcan curat.
Borcanul trebuie umplut doar trei sferturi. Vinul trebuie să aibă loc pentru spumă și dioxid de carbon care vor fi eliminate în timpul fermentării.
Urmează să folosim mănușa chirurgicală ce va fi pusă peste gura borcanului. Vom înțepa cu un ac unul dintre degetele mănușii. Vom legă mănușa cu o bucată de sfoară pentru a ne asigura că aceasta nu va sări de pe gura borcanului.
Vin din gem vechi
Vom pune borcanul din nou într-un loc călduros și răcoros pentru aproximativ două luni. După ce fermentarea s-a terminat, vinul ar trebui să aibă o culoare mai deschisă și să aibă o depunere pe fundul borcanului. Un alt semn care arată că fermentarea s-a terminat e că mănușa chirurgicală este dezumflată.
Vom strecura vinul pentru a elimina depunerea. Vom gusta băutura si apoi vom adăuga zahăr pentru îndulcire sau vodcă pentru a da mai multă tărie alcoolului. Acest tip de vin se păstrează mai ușor însă nu are atât de multă aromă precum vinul din struguri.
Băutura va fi apoi pusă în sticle curate, umplute până sus pentru a nu avea contact cu oxigenul. Vom închide bine capacul și apoi vom pune sticlele în pivniță sau în frigider. Vinul va rezista aproximativ 2-3 luni, câteodată chiar și 4 sau 5 luni.
Tot la 20 sau 25 de zile va apărea din nou acea depunere pe fundul sticlelor, iar vinul va trebui din nou strecurat. După ce nu mai apare nici o urmă de depunere, sticlele pot fi sigilate cu un dop de plută. După ce punem aceste sticle sigilate la rece, vinul poate rezista chiar și până la 3 ani.
Surse: alcoreviews.com