Temperaturile continuă să scadă, majoritatea pomilor și copacilor și-au pierdut deja frunzele. Și gazonul a intrat în perioada sa de repaus și ne-am scăpat de muncă în plus, nu-i așa? Greșit. Chiar dacă sezonul rece s-a instalat deja pe meleagurile noastre trebuie să știm cum se îngrijește gazonul iarna.
Iată câteva sfaturi pentru a-ți proteja gazonul așa încât să fie cât mai sănătos la venirea sezonului cald.
Cum se pregătește gazonul pentru iarnă
Pentru a ne lipsi de muncă în plus în timpul iernii, trebuie să pregătim din timp gazonul pentru venirea sezonului rece. Aerisirea și fertilizarea solului, tunderea gazonului sunt câteva dintre lucrările care trebuie făcute toamna în așa fel încât gazonul nostru sa reziste bine și pe timpul iernii.
Aceste lucrări trebuie făcute din timp, la sfârșitul lunii octombrie, pentru ca gazonul să aibă destul timp să se refacă după acest proces.
Cum se îngrijește gazonul iarna
Dacă temperaturile sunt ridicate, iar pământul nu e inghețat, putem trata solul cu puțin var, ba chiar să îi testăm pH-ul cu un test. De asemenea, putem utiliza un îngrășământ cu eliberare lentă. Acesta va face ca primăvara să apară lăstari sănătoși.
În cazul în care avem parte de o iarnă uscată, cu temperaturi mai ridicate decât e normal, este indicat să udăm gazonul. Putem face acest lucru atunci când temperaturile depășesc 4 grade Celsius. Vom evita astfel uscarea gazonului.
Gazonul poate fi tuns pentru o ultimă oară pe an chiar și dacă a venit sezonul rece. Trebuie doar să alegem o zi uscată, fără precipitații. Este indicat ca iarba să fie mai scurtă pe timp de iarnă, aproximativ 4 cm. Dacă iarba va fi prea lungă aceasta va fi culcată la pământ de zăpadă și pași.
De asemenea, este indicat să întrenținem și uneltele cu care tundem gazonul. O mașină de tuns care are lamele uzate vor distruge mai mult firele de iarbă și le vor predispune la boli.
Cum se îngrijește gazonul iarna – ce trebuie să evităm
Unul din lucrurile care trebuie evitate este dauna creată de sare sau produse de dezghețat pe bază de sare. Acestea vor deteriora iarba și va provoca o așa-zisă „secetă fiziologică”. Acest fenomen va impiedica iarba să își mai absoarbă nutrienții și vor rămâne chiar și locuri goale în care nu va mai crește iarba.
Dacă trebuie totuși să folosim produse pentru dezghețarea potecilor sau trotuarelor din imediata apropiere a gazonului, e ideal să alegem produse alternative precum cele pe bază de clorură de calciu. De asemenea, nu trebuie lăsate pungi de sare pentru dezghețare pe gazon sau în apropierea acestora. Acestea riscă să se scurgă în sol și să îl îmbolnăveasacă
Un alt lucru pe care trebuie să îl evităm e depozitarea zăpezii după ce am deszăpezit zona din fața garajului. Aceasta poate conține reziduuri de la substanțele pentru carosabil.
De asemenea, trebuie să evităm să lăsăm zăpada să se depună în straturi foarte înalte pe gazon. Aceasta va face ca solul să devină compact, iar gazonul se va usca din lipsă de nutrienți. Dacă nu e posibil să ne debarasăm de toată zăpada, cel mai bine este să încercăm să o împrăștiem în așa fel încât să fie un strat cât mai subțire și uniform pe toată suprafața gazonului.
Ar fi indicat să evităm cât de mult posibil traficul intens pe gazonul acoperit de zăpadă. Acest lucru poate în timp să rezulte în petice goale pe gazon și muncă în plus primăvara. Depozitarea unor obiecte grele pe gazon va avea același rezultat.
Chiar dacă îngrijirea gazonului pe timp de iarnă nu implică atât de mult efort ca în restul anului, este bine să fim pregătiți pentru orice fel de situație. În acest fel vom putea avea un gazon frumos și sănătos de care ne putem bucura.