O magnolie inflorita este un adevarat spectacol si, plantata pe langa casa, da proprietatii o eleganta aparte. Gradinile de oras cu magnolii sunt cu totul deosebite si atrag imediat privirile trecatorilor. Iata cum se planteaza magnolia si ce ingrijiri trebuie sa ii acordati pentru a va innobila curtea in modul sau inconfundabil.
Cumpararea magnoliei
Arbustii de magnolie care se gasesc de vanzare in magazine sunt de obicei in varsta de 2 ani sau chiar mai mult, cu radacinile infasurate in pamant cu talas si apoi in folie de plastic. Daca arbustul e mai batran, atunci pe ramuri se pot observa muguri, semn ca magnolia va inflori chiar in acelasi an. Daca radacinile sunt „invelite” in pamant, atunci ele se vor prinde mult mai repede si nu se vor usca. Nu cumparati arbusti ai caror radacini sunt libere.
Cum se planteaza magnolia. Perioada
Cel mai bun moment de plantarea a magnoliei este primavara devreme, inainte ca primele frunze sa apara. Plantarea magnoliei se face numai cand arbustul este in stadiul de repaus pentru a reduce riscul de a se ofili.
Cum se planteaza magnolia. Locul
Magnoliei nu ii place sa fie transplantata si nici deranjata, de aceea este bine sa lasati o zona de cel mult 6 metri in jurul ei (in cazul speciilor care ating dimensiuni foarte mari). In orice caz, locul ales trebuie sa fie destul de mare, un cerc cu diametrul de 3,6 m.
Magnolia se dezvolta cel mai bine in plin soare si intr-un loc protejat de vant.
Pamantul trebuie sa fie usor drenabil, lutos, dar bogat in materii organice, compost sau ingrasamant de frunze.
Cum se planteaza magnolia. Pasi
- Sapati o groapa in care sa asezati arbustul. Aceasta trebuie sa fie destul de mare incat ghemul de radacini sa stea lejer.
- Asezati arbustul la o adancime egala cu cea care este indicata pe tulpina, adica cea la care a fost plantat in sera. Magnolia este un arbust cu radacini care isi aduna substantele hranitoare din stratul de pamant de la suprafata, asa ca plantarea prea adanca nu este indicata.
- Dupa ce asezati copacul, inlaturati sarma sau folia de plastic din jurul radacinilor.
- Umpleti groapa cu turba, balegar descompus sau ingrasamant de frunze.
- Tasati bine acest amestec de pamant in jurul radacinii si formati un sant in jurul tulpinii, in care sa turnati apa.
- Arbustii nou plantati trebuie legati de un bat, care se va inlatura dupa 1 an.
- Dupa plantare udati bine. De asemenea, o substanta fertilizatoare echilibrata va da magnoliei un inceput bun.
Cum se planteaza magnolia. Strat protector
Dupa plantare, acoperiti pamantul de sub ramuri cu un strat protector, care va mentine umiditatea si va ingrasa pamantul din jurul radacinilor.
Stratul cu o grosime de circa 8 cm se face cu talas, bucati maruntite de scoarta de copac, frunze uscate si/sau ace de pin si trebuie inlocuit periodic. Acest strat protector ajuta la mentinerea umiditatii la suprafata pamantului, zona in care radacinile magnoliei sunt active. De asemenea, nu lasa sa creasca buruieni si, pe masura ce se descompune, elibereaza in sol substante nutritive.
Cum se planteaza magnolia. Ingrijire
Irigarea corespunzatoare in primul sezon de dezvoltare este foarte importanta.
In general, apa provenita de la ploi este suficienta pentru arbustii care au si stratul protector despre care am vorbit mai sus. In zonele mai uscate, unde ploua rar, radacinile trebuie udate saptamanal, dar cu mare grija, ca sa nu le innecati, in cazul in care pamantul nu este usor drenabil.
Aveti grija daca udati zona din jurul magnoliei cu furtunul sau folositi alte unelte de gradinarit, pentru ca puteti rani radacinile.
Evitati sa deranjati radacinile magnoliei atunci cand sapati sau ingrijiti plantele din jurul ei, pentru ca acest lucru poate stopa procesul de crestere al arbustului si uneori poate fi fatal.
Taierea arbustului nu este o operatie necesara, desi se poate realiza pentru a reduce dimensiunea coroanei. In urma taierilor se inlatura lemnul pe care apar florile, astfel ca acel sezon va fi oarecum compromis. Cel mai bun moment pentru taierea magnoliei este la sfarsitul primaverii, dupa ce a inflorit, pentru ca ranile provocate la taiere sa aiba timp sa se vindece in perioada de vegetatie.
Sursa: gradinamea.ro
Surse foto: all4desktop.com, thehoneytreenursery.com, greengardenista.com, vivaboo.com, panoramio.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: