Renovarea unui spatiu, indiferent de dimensiuni sau functionalitate, poate fi o operatiune stresanta pentru oricine, indiferent cat de pregatit este. O renovare implica mult mai mult decat gasirea tapetului potrivit si asortarea parchetului cu draperiile. Renovarea este un proces complicat care necesita multa atentie si pregatire astfel incat sa poata fi executata in cel mai scurt timp posibil si in cel mai eficient mod. Insa, cu ajutorul potrivit, renovarea se poate dovedi a fi un proiect care aduce un nou suflu intr-o locuinta.
Cine ar trebui sa fie implicat in renovarea unei locuinte?
Renovarea oricarui spatiu ar trebui sa fie decizia utilizatorului acelui spatiu. Fie ca este vorba de o renovare care sa aduca un aer proaspat intr-o locuinta sau de o reorganizare a unui spatiu de lucru, orice renovare trebuie sa inceapa cu hotararea ferma a proprietarului sau utilizatorului unui spatiu. Asta deoarece orice renovare, indiferent de nivelul ei, presupune un anumit deranj si o anumita doza de disconfort. Insa, daca este gestionata corect, o renovare poate fi exact ceea ce lipseste spre exemplu unei apartament pentru a deveni o locuinta. De aceea este foarte important ca persoanele implicate in renovare sa fie cele care chiar pot ajuta duce la bun sfarsit o astfel de operatiune.
In primul rand, trebuie stabilita anvergura renovarii. Aceasta poate varia de la o noua schema de culori pentru hol si bucatarie si pana la recompartimentarea intregului spatiu locativ. Odata stabilit cat de mare va fi renovarea, se poate decide daca aceasta va fi facuta direct de catre proprietar/locatar sau se va apela la un expert in design interior. Ideile privind o renovare pot aparea de oriunde. Multa lume isi gaseste inspiratia in ziua de azi pe internet. Astfel de pot gasi numeroase optiuni pentru renovarea diferitelor spatii. Insa, desi astfel de proiecte pot parea simple cand sunt prezentate intr-un video pe YouTube, acestea s-ar putea dovedi a fi mai complicate atunci cand trebuie sa fie facute. De aceea, multe persoane apeleaza la designeri de interior in momentul in care doresc sa faca o schimbare in locuinta lor. Acestia au posibilitatea de a oferi consultanta de specialitate atunci cand vine vorba de trenduri, bugete si durata unor astfel de proiecte.
Exista, desigur, si proiecte ce pot fi realizate de catre proprietari, fara a implica alte persoane. Montarea unor rafturi spre exemplu sau schimbarea unor elemente de decor sunt lucruri care pot fi facute inr-un timp relativ scurt si fara a se apela la ajutor din exterior. Multa lume alege astfel de proiecte mici si pentru a putea sa-si lase amprenta direct asupra spatiului. Pentru proiecte mai mari insa, precum daramarea unor ziduri sau montarea unor corpuri de iluminat noi, se recomanda folosirea unor persoane specializate. Cel mai puternic argument in acest sens este acela ca astfel de persoane au experienta in astfel de proiecte si inteleg mult mai bine riscurile asociate acestora. Astfel, vor putea gestiona mult mai eficient resursele puse la dispozitie si vor putea acorda consultanta de specialitate clientilor lor.
Gasirea unor spatii de depozitare
Un pas foarte important in cazul oricarei renovari majore este gasirea unor spatii de depozitare astfel incat mobilierul si oricare alte bunuri din locuinta sa nu aiba de suferit. Cei mai multi oameni se rezuma la o cautare rapida pe Google pentru „spatii depozitare” sau „depozitare mobila Bucuresti” spre exemplu, ignorand toate celelalte aspecte legate de o astfel de operatiune. Depozitarea mobilei nu presupune doar inchirierea unei boxe la subsolul unui bloc sau a unui garaj pe o strada laturalnica. Depozitarea trebuie facuta in conditii optime, ajustate in functie de elementele de mobilier.
Hauler Relocation spre exemplu, este una din firmele care a inteles acest lucru si a dezvoltat servicii care sa ajute potentialii clienti. In primul rand, cel mai important sprijin pe care firma in acorda este acela al consultantei. Simpla gasire a unor spatii de depozitare nu rezolva problema clientilor. Piesele de mobilier trebuie transportate pana acolo si organizate in asa fel incat sa nu aiba de suferit. Spre exemplu, un set de masa cu scaune, cu structura din fier, nu poate fi depozitat in aceleasi conditii ca un pian. Ambele elemente pot insa proveni din aceeasi locuinta. De aceea este important ca orice client sa inteleaga ca gasirea unor spatii de depozitare mobila Bucuresti care sa ofere anumite standarde nu este atat de simplu.
Un alt aspect important de care firma se ocupa, in afara de oferirea de spatii de depozitare este acela al transportului la si de la spatiile respective. Acesta este un serviciu foarte important, care il ajuta pe client sa se concentreze asupra lucrarilor de renovare si sa scape de stresul asociat gasirii unui mijloc de transport adecvat. In plus, pe langa depozitarea in sine, firma se poate ocupa si de casarea anumitor bunuri, cu acordul proprietarului desigur, si chiar si de restaurarea altora. Experienta din domeniu face facila contactarea unor experti din domenii conexe care pot ajuta orice proprietar sa isi evalueze mai bine bunurile si sa ia deciziile corecte in legatura cu acestea.
Cat ar trebui sa dureze o renovare?
Aceasta este o intrebare la care este destul de greu de gasit raspunsul. Cel mai simplu raspuns ar fi pana cand proprietarul spatiului este multumit, insa renovarea in sine depinde de o serie de factori asupra carora uneori proprietarul nu are nici un fel de control. Spre exemplu, orice renovare incepe cu o estimare a bugetului necesar. Insa, tocmai pentru ca este o estimare, acest buget poate fi depasit in functie de diferite probleme care pot aparea pe parcurs. Pretul anumitor materiale poate sa creasca sau altele s-ar putea sa nu se mai gaseasca pur si simplu pe piata. In astfel de cazuri este bine ca proprietarul sa nu se panicheze si sa incerce sa gestioneze situatia. Oprirea lucrarilor este o optiune des folosita, insa orice intarziere in finalizarea lucrarilor poate genera la randul ei mai mult stres pentru proprietar si mai multe costuri per total.
O alta variabila de care trebuie tinut cont atunci cand se pregateste o renovare este mana de lucru. Exista desigur lucrari care pot fi executate direct de catre proprietar, insa pentru proiecte de amploare sau care necesita o anumita specializare, se recomanda intotdeauna folosirea unor persoane calificate. Insa gasirea si contractarea unor astfel de persoane poate fi destul de dificila uneori. In primul rand depinde foarte mult de seriozitatea acestora. Multi proprietari s-au vazut nevoiti sa caute ajutor in alta parte dupa ce s-a dovedit ca muncitorii angajati nu sunt seriosi. Acest lucru insa este greu de verificat de la inceputul procesului de renovare, proprietarul trebuind sa-si asume acest risc.
Este greu de spus cat va dura o renovare. Acest lucru depinde de complexitatea proiectului, de anvergura sa si de multe alte aspecte care uneori nu pot fi anticipate. Atunci cand se lucreaza cu persoane care au experienta in acest domeniu se pot face estimari, insa si acestea se pot dovedi a fi gresite, odata cu inceperea lucrarilor propriu-zise. Cel mai simplu lucru de facut in astfel de situatii este inarmatul cu rabdare si pregatitul pentru gestionarea oricarei situatii ar putea aparea.