Plăcinta cu mere a fost și este desertul care ne duce pe toți cu gândul la copilărie. Este, de asemenea, un desert foarte ușor de făcut și care nu ia mult timp de preparare. În acest material îți vom prezenta cum se prepară plăcinta cu mere în patru moduri diferite
Există diferite moduri de a prepara o asemenea plăcintă. Procesul de preparare este unul foarte simplu și puțin pretențios. Cu puțină imaginație, putem adăuga prăjiturii mai multe ingrediente pentru un gust și mai delicios.
Cum se prepară plăcinta cu mere în stil tradițional românesc?
Plăcintă cu mere cu foi întinse
Plăcinta de mere cu foi întinse este forma în care întâlnim cel mai des acest desert. Timpul de preparare și coacere este de aproximativ o oră.
Ingredientele pentru umplutură: 1,5 kg de mere, 3 linguri de zahăr, o linguriță de scorțișoară.
Ingredientele pentru aluat: 500 g făină, 200 g unt sau untură, 100 g smântână, un ou, 150 g de zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilinat, 10 g praf de copt, puțină sare.
Cum se prepară plăcinta:
Vom spăla merele și apoi le vom răzui. Vom folosi un vas care nu lipește pentru a căli merele peste care vom pune zahărul.
Vom ține la foc mic timp de 5 minute merele, apoi vom adăuga scorțișoara. Amestecăm din când în când până când zeama scade, apoi luăm merele de pe foc și le lăsăm să se răcească..
Într-un vas mare se amestecă untul cu zahărul. Adăugăm mai apoi zahărul vanilinat și oul, pe care le batem până amestecul devine o pastă cremoasă. Ulterior adăugăm și smântâna.
Pentru aluat, amestecăm făina cu sarea, praful de copt, apoi adăugăm pasta cremoasă din unt. Amestecăm bine cu o lingură de lemn, iar după ce se amestecă făina bine, vom frământa aluatul cu mâna.
Vom împărți aluatul în două bucăți egale pe care le vom întinde cu sucitorul în așa fel încât să încapă în tava unde vor fi așezate.
Așezăm prima foaie în tavă, apoi o acoperim cu umplutura din mere. Punem apoi, deasupra, și a doua foaie de aluat.
Punem plăcinta în cuptorul preîncălzit și o lăsăm la copt aproximativ o jumătate de oră. Vom presăra la final puțin zahăr pudră deasupra.
Cum se prepară plăcinta cu mere în stil țărănesc?
Aceasta este o rețetă mult mai simplă și care ia mai puțin timp de pregătire.
Vom avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat: 300 g de făină, 200 ml de apă caldă, o lingură de oțet, puțină sare, 50 g de unt.
Pentru umplutură: un kilogram de mere, 200 g de zahăr, o linguriță de unt, o lingurită de scorțișoară și o lingură de pesmet sau griș.
Cum se prepară plăcinta:
Într-un vas amestecăm făina, oțetul, sarea și apa până vom obține un aluat consistent, omogenizat. Vom pune aluatul la rece, în frigider, într-o folie și îl vom lăsa acolo timp de 30 de minute.
Merele se curăță, se răzuiesc și apoi vor fi călite cu o lingură de unt, zahăr și scorțișoară.
Aluatul va fi împărțit în două, întins și apoi stropit cu unt topit. Presărăm puțin pesmet și apoi acoperim foile cu amestecul din mere.
Foile le rulăm și apoi le punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. După ce s-au rumenit, scoatem ruladele și le decorăm cu zahăr pudră.
Cum se prepară plăcinta cu mere în alte țări?
Mulți dintre noi au văzut în mai multe filme englezești sau americane, acele plăcinte rotunde și foarte frumos ornate. Le vedem de cele mai multe ori în filmele de Crăciun, acestea fiind pregătite în preajma sărbătorilor.
Cum se prepară o plăcintă cu mere ca la englezi
Ingredientele sunt la fel ca și la plăcinta românească, însă forma acesteia este mult mai diferită, iar timpul de pregătire este puțin mai lung.
Pentru umplutură: un kg de mere, 140g de zahăr brun, o linguriță rasă de scorțișoară, trei linguri de făină.
Pentru crustă: 225g de unt la temperatura camerei, 50g de zahăr brun, două ouă, 350g de făină, frișcă pentru servire.
Cum se prepară plăcinta:
Pentru aluat, amestecăm untul și zahărul brun într-un vas mare. Adăugăm un ou întreg și gălbenușul de la al doilea ou. Albușul îl vom păstra pentru glazurare.
Amestecăm ouăle cu untul și zahărul până se obține o pastă. Adăugăm făina puțin câte puțin în timp ce amestecăm cu o lingură de lemn. După ce se amestecă bine făina, frământăm aluatul cu mâna.
Adunăm aluatul cu mâna și îl transformăm într-o bilă pe care o acoperim cu folie alimentară și o lăsăm la rece timp de 45 de minute.
Merele decojite le tăiem în felii cu grosimea de aproximativ 5 mm. Amestecăm 140g de zahăr brun, scorțișoara și făina pentru umplutură într-un bol mare.
Ștergem merele de zeamă cu șervete de hârtie și le punem în bol. Amestecăm totul cu mâna.
După ce a stat aluatul la rece, preîncălzim cuptorul la 170 grade. Tăiem o jumătate din aluat, îl întindem și apoi îl așezăm în tava rotundă de plăcintă. Tava ar trebui să aibă un diametru de 20-22 de cm și adâncimea de 4 cm.
Punem amestecul de mere peste aluat, apoi punem și cealaltă jumătate de aluat întins deasupra. Ungem cu puțină apă marginile aluatului de la bază pentru a putea lipi ușor aluatul de deasupra.
Cu un cuțit facem cinci tăieturi peste aluatul de deasupra. Batem albușul cu o furculiță și apoi îl întindem deasupra plăcintei. Punem plăcinta la copt timp de 40-45 de minute.
După ce scoatem plăcinta de la cuptor, o lăsăm 5-10 minute să se răcească, apoi o servim cu frișcă proaspătă.
Cum se prepară plăcintă cu mere vegană
Dacă dorim să gătim ceva care să fie vegan, poate chiar și fără gluten, putem alege oricare dintre rețetele prezentate mai sus și doar să înlocuim produsele ce conțin grăsime animală cu produse vegetale.
În ceea ce privește untul, putem folosi unt vegan. Nu se va simți deloc diferența dintre untul făcut din lapte și cel vegan, iar gustul plăcintei va fi la fel de delicios.
De asemenea, se poate înlocui făina cu amidonul de porumb.
În final, nu contează pe care dintre rețete o folosești. Fie mai simplă, fie mai complexă, plăcinta cu mere va rămâne mereu un desert îndrăgit.