În această perioadă se coc prunele. Din aceste fructe delicioase ale verii se pot prepara gem, compot, magiun, dar și țuică. Din fermentarea prunelor se poate obține țuica de prune, o băutură alcoolică preferată de mulți români. Aceasta se face în casă, dar nu mulți știu ce pași trebuie urmați pentru a ieși bună. Cum se prepară țuica de prune?
Cum se prepară țuica de prune
Țuica de prune este cea mai bună băutură alcoolică la gust. Există nenumărate rețete după care se poate pregăti în sezonul cald. Pentru a ieși ca la carte, trebuie respectate câteva etape importante. Iată mai jos cum se face țuica și cât zahăr se adaugă, de fapt.
Prima dată adunați prunele și puneți-le într-un butoi din lemn. În acest fel, gustul va fi mult mai bun. Peste prunele care au fost puse în butoi se adaugă zahăr. Gospodarii cu experiență recomandă să puneți aproximativ 200 grame de zahăr la 2-5 kg de prune. Apoi se lasă la macerat, ca să fermenteze.
Dacă exagerați cu zahărul, gustul țuicii nu va fi la fel de bun. Mai puteți folosi și dulcețuri mai vechi sau resturi de miere zaharisită.
Mod de preparare țuica de prune
Prepararea propriu-zisă a țuicii de prune începe după ce acestea au fermentat. Pentru a face țuică acasă este nevoie de un cazan de țuică, care poartă denumirea de alambic. Acesta reprezintă un aparat metalic pentru distilarea lichidelor. Gustul băuturii poate fi stricat dacă alambicul este de o calitate foarte slabă. Cel mai bun material din care poate fi confecționat acesta este inoxul.
Prima dată trebuie să pregătiți un cazan din metal, în care se pun prunele fermentate. Cazanul se pune să fiarbă la foc mic pe un arzător pe gaz sau cu lemne. Intensitatea focului se va crește treptat, nu din prima, pentru a nu se tulbura distilatul şi a nu grăbi fierberea, care va duce la pierderi de gust şi aromă.
În procesul de fierbere, țuica se va scurge pe la gura țevii de scurgere a serpentinei. Se pune o cratiță, iar pentru ca impuritățile să nu cadă în țuică, peste cratiță se pune un tifon.
După ce este gata, țuica se toarnă într-un vas mai mare. Trebuie să știți că țuica este mai tare la început, dar apoi devine mai slabă. Gospodarii de la țară susțin că, cu cât este mai veche, cu atât calitatea țuicii este mult mai bună.
Foto: provincial.md