Dintre toate tipurile de murături pe care le pregătim pentru iarnă, murătura de gogonele este una dintre cele mai gustoase. Indiferent de rețeta pe care o folosim, murăturile sunt benefice pentru sistemul nostru digestiv. Îți vom arăta câteva rețete pentru a afla cum se pun gogonelele la murat pentru a te bucura de o murătură gustoasă și ușor de pregătit.
Cum se pun gogonelele la murat – gogonele cu varză roșie
Cu siguranță, mulți dintre noi pun, de obicei, gogonelele în butoiul cu varză, în locurile goale, pentru ca acestea să se mureze împreună. În cazul acestei rețete, gogonelele sunt personajele principale, iar varza doar de decor.
Pentru această rețetă vom avea nevoie de 3 kg de gogonele, frunze de varză roșie, două crenguțe de vișin și doi morcovi. Pe lângă acestea se adaugă frunze de țelină, usturoi, sare, apă și zahăr.
Legumele curățate și spălate se așează în borcan în straturi. Pe fundul borcanului vom pune crenguțe de vișin, iar între straturi vom pune felii de morcovi și usturoi. Deasupra vom pune frunze de țelină. De asemenea, între straturi vom pun câteva frunze de varză roșie pentru a da sarmurii o culoare rozalie.
Vom umple borcanul cu saramură fierbinte în care adăugăm o lingură de zahăr pentru fiecare litru de saramură. Borcanele vor fi mai apoi închise și puse la răcoare.
Gogonele murate
A doua rețetă pentru gogonele murate este foarte asemănătoare cu cea pentru castraveți murați.
Avem nevoie de un kg de gogonele, câteva fâșii de hrean, un ardei iute, 6-7 căței de usturoi. Pentru un gust mai aromat vom folosi 10 rondele de morcov și rădăcină de țelină tăiată bastonașe. De asemenea vom folosi 2-3 bețe uscate de mărar, cimbru uscat și câteva frunze de țelină.
Într-un borcan mare vom pune la bază mărar, cimbru, morcov și rădăcină de țelină. Vom așeza mai apoi gogonelele în borcan, iar gogonelele mai mari le putem tăia în jumătăți pentru a umple golurile. Între ele punem ardeiul iute, doi-trei căței de usturoi și frunze de țelină.
Într-o oală încălzim apa în care adăugăm câte 20g sare pentru murături pentru fiecare litru de apă. Saramura trebuie să fie caldă, dar nu fiartă. Umplem mai apoi borcanele până sus și le lăsăm parțial acoperite cu capacele lor pentru o zi întreagă.
Ziua următoare vom adăuga câte o lingură de oțet în borcanele de doi litri, sau două în borcanele mai mari. Închidem apoi ermetic capacele și punem borcanele la răcoare.
Cum se pun gogonelele la murat – gogonele cu ceapă
Pentru ultima rețetă pe care v-o prezentăm este nevoie de 2kg de gogonele verzi și cinci cepe roșii sau albe. Pentru decor vom folosi boabe de muștar și piper, precum și 2-3 frunze de dafin.
Pentru saramură vom avea nevoie de 400 ml de apă, 200 ml oțet și 7 linguri de zahăr.
Cepele și gogonelele se taie în bucățele mici, apoi vin puse într-un castron. Peste ele vom adăuga câteva linguri de sare și vom lăsa ceapa și gogonelele la macerat timp de două ore.
După ce au stat la macerat, vom face saramura. Punem apa și oțetul la fiert. Când apa fierbe, vom adăuga și zahărul, piperul boabe, foile de dafind și boabele de muștar.
Vom pune apoi și gogonelele, ceapa și zeama pe care au lăsat-o, la fiert. Amestecăm până când gogonelele se fac puțin rozalii la culoare.
Vom pune apoi gogonelele în borcane și le vom lăsa la răcit peste noapte. Ziua următoare vom pune borcanele la răcoare.
surse: savoriurbane.com, reteta-de-acasa.blogspot.com