Toamna își face deja simțită prezența tot mai mult, iar asta înseamnă că în curând vom putea începe să punem și varza la murat. Îți vom prezenta, așadar, cum se pune varza la murat.
Ce fel de varză punem la murat?
Cel mai important lucru pentru o varză murată gustoasă este ce fel de tip de varză alegem. Foile verzei trebuie să fie cât mai subțiri și fine, pentru a se mura mai repede.
De asemenea, varza trebuie aleasă în funcție de mărimea butoiului sau recipientului în care o punem la murat.
Când punem varza la murat?
De obicei, varza se pregătește și se pune la murat la sfârșitul lunii octombrie, după Sf. Dumitru ca până de Crăciun să fie murată varza.
Varza de toamnă are foile fine și nu are nervuri groase, iar pentru sarmale, foile fine sunt cele mai bune.
Totuși, trebuie să precizăm faptul că și vara se poate pune varza la murat, folosind o metodă diferită.
Cum se pune varza la murat toamna?
Varza murată are diferite rețete în funcție de zonă. Ne-am gândit să vă prezentăm două variante, cea moldovenească și cea ardelenească.
Cum pun ardelenii varza la murat?
Vom avea nevoie de varză, apă și 50g de sare la litrul de apă. Ca și condimente se pot folosi foi de dafin, mărar uscat, cimbru, hrean și piper boabe. Se mai pot pune semințe de chimen, ardei iute, boabe de porumb sau chiar o gutuie.
Scobim cotorul verzei si punem sare peste ea, apoi o așezăm în butoi. Între straturile de varză punem condimente.
Punem apa cu sare în butoi, iar aceasta trebuie să acopere verzele. Punem capacul peste butoi și îl punem la răcoare.
În următoarele șapte zile, varza trebuie să fie vânturată. Pentru asta există două modalități. Golim moarea din butoi (dacă este prevăzut cu un robinet), amestecată cu o lingură de lemn și apoi pusă înapoi peste varză, ori suflăm într-un furtun pe care îl introducem în butoi.
După aceea, timp de 6-7 săptămâni nu mai deschidem capacul butoiului.
Cum pun moldovenii varza la murat?
Rețeta tradițional moldovenească nu aduce foarte multe diferențe față de cea ardelenească.
Ingredientele sunt similare, însă ce e diferit este prezența sfeclei roșii care se taie în felii și șe așează între verze atunci când le punem în butoi.
Apa se pune treptat, cu fiecare strat de varză pus în butoi. Cantitatea de sare ar trebui să fie de 20 de grame la fiecare 10 litri de apă, asta în cazul în care am pus sare peste fiecare varză scobită. Dacă nu am pus sare peste cotoarele verzei, vom pune 30 de grame de sare.
Pe lângă varză se mai pot pune la murat și gogonele, morcovi sau conopidă.
Saramura este pregătită separat, într-o cană de un litru. Punem sarea la dizolvat în apă, apoi o turnăm peste varză.
Vânturarea verzei se face o dată la două zile timp de două săptămâni, cu ajutorul unui furtun, așa cum am prezentat mai sus.
Cum se pune varza la murat vara?
Ne dorim și vara să gătim fie sarmale, fie alte bucate care sunt mult mai delicioase cu varză murată. Rețeta este mult mai diferită, timpul de murare mult mai scurt. Totuși, varza trebuie consumată în câteva zile după ce s-a murat, deoarece se alterează mult mai repede.
Cum se pune varza la murat la soare – căpățâni întregi
Avem nevoie de două căpățâni de varză proaspătă, 2 crenguțe de cimbru, 4 tije de mărar cu floare, 5 linguri de sare neiodată și zeama de la o lămâie.
Într-un vas punem 5 litri de apă, zeama de lămâie și cele 5 linguri cu sare. Amestecăm până ce sarea se dizolvă, apoi așezăm verzele. Una o tăiem în jumătate, cealaltă o punem întreagă, dar cu cotorul scobit.
Punem o farfurie sau o greutate peste verze ca acestea să nu se ridice la suprafață. Acoperim vasul cu un șervet și îl ținem în soare între 7 și 10 zile. Amestecăm zilnic varza pentru a o vântura.
Cum se pune varza la murat la soare – Varză tocată
Pentru această variantă de murătură avem nevoie de 4 kg de varză proaspătă, o legătură de mărar cu floare, piper boabe, frunze de dafin, 120 g sare, un litru de apa, 30 ml oțet din vin și boabe de muștar.
Varza o tocăm mărunt după ce am curătat-o de cotoare și de frunzele exterioare. Peste ea adaugăm sarea, amestecăm cu mâna și o lăsăm să se înmoaie.
Într-un borcan punem o tulpină de mărar cu floare, câteva boabe de piper și 2-3 foi de dafin. Peste ele se așează un strat de varză. Așezăm totul în straturi până când borcanul se umple.
Amestecăm apa, oțetul, mierea și boabele de muștar, apoi se fierbe tot conținutul. Turnăm saramura peste varză și o ținem la soare timp de 3-4 zile.
Pe care dintre aceste rețete ați dori să o încercați?
Mult spor și poftă bună!