Există o sumedenie de motive pentru care merită să recondiționezi mobilierul vechi și să îl folosești în continuare. Designul deosebit oferit și de trecerea timpului dar și atașamentul emoțional față de anumite piese vechi de mobilier pot fi doar câteva dintre motivele suficiente pentru a te face să pui mâna pe unelte și se recondiționezi mobila.
În plus, este și o metodă de a face ceva ce îți place, de a te deconecta de la cotidian și de a te bucura de câteva ore de lucru cu propriile mâini dar și de a readuce la viață piese de mobilier valoroase.
Ce înseamnă recondiționare a mobilei și care e diferența față de restaurare
Recondiționarea presupune repararea pieselor vechi de mobilier și reintroducerea lor în uz, este un proces simplu care presupune aplicarea unor metode de reparare și readucerea în stare de funcționare. În cazul recondiționării, important este ca la final piesa de mobilier să fie una funcțională.
În cazul restaurării, în schimb, este o situație ceva mai complicată pentru că se respectă forma inițială dar și stilul mobilierului. În general, această tehnică se aplică obiectelor valoroase sau chiar operelor de artă.
Retapițarea unor piese de mobilier
Poate cea mai simplă și mai avantajoasă tehnica de recuperare a unor piese vechi de mobilier este retapițare a lor. O simplă tapițerie nouă poate salva o piesă de mobilier de la drumul spre ghena de gunoi. Poți achiziționa câteva materiale moderne în culori potrivite decorului și poți readuce astfel la viață o canapea veche, de exemplu.
Reconstrucția unor părți din mobilier
Cele mai multe piese de mobilier vechi au nevoie de reconstrucția unor anumite părți, cum ar fi picioarele, mânerele ori sertarele. Pentru o simplă recondiționare, dacă ai puțină îndemânare poți face chiar tu picioarele sau sertarele lipsă. În cazul mânerelor situația e puțin mai delicată, însă poți încerca la anticariate sau poți chiar găsi locuri în care să comanzi modele de mânere asemănătoare celor pe care le ai deja.
Curățarea lemnului
Poate cea mai importantă etapă din reconditionarea unei piese de mobilier este curățarea lemnului cu diferite soluții de curățat sau șlefuirea și îndepărtarea zgârieturilor. Praful de pe piesele vechi de mobilier poate fi șters cu o cârpă moale ce poate fi înmuiată chiar în alcool pentru a îndepărta impuritățile și alte substanțe.
Pentru piesele de mobilier foarte zgâriate poți să aplici un strat nou de lac, poțo să le vopsești și cel mai probabil va fi nevoie și de o slefuire după curățare cu un șmirghel abraziv, pentru a pătrunde cât mai bine în profunzime, sau unul mai fin, pentru a crea suprafață netedă.