Cu totii ne dorim podele si pardoseli care sa arate impecabil, insa pentru a ajunge la un rezultat final foarte bun, este nevoie sa parcurgem mai multi pasi. Astfel, inainte sa punem parchetul sau gresia este nevoie sa turnam intai o sapa autonivelanta.
Nu este nevoie sa apelezi la ajutorul unui specialist pentru a turna o sapa autonivelanta, poti sa o faci si tu, insa trebuie sa stii care sunt pasii necesari.
Ce este sapa autonivelanta
Inainte sa impartasim cateva sfaturi utile, haideti sa vedem ce este sapa autonivelanta si de ce avem nevoie de ea. Pe scurt, este un produs pe baza de ciment, nisip si aditivi organici care atunci cand este amestecat cu apa se transforma intr-un mortar fluid, ce poate fi aplicat in mai multe straturi, daca este nevoie. Rolul sau principal este acela de a uniformiza o suprafata sau de a o aduce la un anumit nivel. Pentru incaperile unei case construite pe pamant trebuie turnata si o sapa facuta din amestec de nisip, pietris si ciment, insa pentru camerele dintr-un bloc civil, este suficient sa torni o sapa autonivelanta. Cu alte cuvinte, autonivelanta se foloseste inaintea aplicarii imbracamintelor de pardoseala cum ar fi marmura, granitul, parchetul sau placile ceramice.
Cum alegem sapa autonivelanta
Exista anumite caracteristici de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem o sapa atunivelanta si anume:
- rezistenta la compresiune (N/mm2)
Aceasta este aleasa in functie de tipul de finisaj si incarcarea pardoselii finite dupa cum urmeaza: - se alege o sapa autonivelanta cu rezistenta minima la compresiune de C30 N/mm2 pentru parchet masiv, covor PCV pentru trafic intens sau pardoseala sintetica pe baza de rasini epoxidice;
- se alege o sapa autonivelanta cu rezistenta minima la compresiune de C25 N/mm2 pentru linoleum, covor cauciuc, parchet stratificat, parchet masiv de mici dimensiuni covor PVC pentru trafic mediu spre intens;
- se alege o sapa autonivelanta cu rezistenta minima la compresiune de C25 N/mm2 pentru mocheta, mocheta, linoleum, covor PVC, parchet stratificat sau laminate montate flotant, pentru un trafic usor.
- grosimea de aplicare (mm/ strat)
Acesta variaza in functie de tipul de sapa autonivelanta, de la produs la produs, importanta fiind granula maxima a agregatului si implicit rezistenta. De exemplu, Novoplan 21 – pana la 5 mm/ strat; Ultraplan, Plano 3, Ultraplan Eco – pana la 10 mm/ strat; Ultraplan Maxi – pana la 30 mm/ strat.
Daca este necesar ca sapa autonivelanta sa se aplice intr-o grosime mai mare, atunci autonivelantul se poate amesteca suplimentar cu 30% nisip de cuart curat si uscat, cu sort 0,7-1,2 mm (daca produsul este adecvat acestui tip de utilizare) sau se va aplica in doua straturi, conform specificatiilor din fisa tehnica a produsului.
Cum se toarna o sapa autonivelanta
Acum ca am aflat ce este sapa autonivelanta si cum o alegem, este timpul sa aflam si cum lucram cu ea. Intai de toate, trebuie eliminata pardoseala anterioara (daca exista). Pasul urmator este sa curatam foarte bine suprafata pe care urmeaza sa se toarne sapa (maturare, suflare cu aer sub presiune sau aspirare). Inainte sa aplicam sapa autonivelanta, trebuie aplicata amorsa, rolul sau fiind de sporire a aderentei sapei autonivelante. Pentru aplicarea grundului puteti folosi bidineaua, trafaletul sau peria. Dupa amorsare (de regula trebuie sa asteptati cel putin o ora, dar este indicat sa urmati indicatiile inscrise pe ambalaj), turnam sapa autonivelanta. Pentru prepararea ei aveti nevoie de apa si de o galeata mare (una de 25 l este ideala). Este foarte important sa urmati cu exactitate pasii inscriptionati pe amabalaj deoarece daca folositi prea multa sau prea putina apa acest lucru va duce la fisurarea sapei. Astfel adaugati apa curata in galeata, turnati pulberea din sac si amestecati cu un mixer electric, la viteza mica, pana obtineti o pasta omogena. Dupa ce ati preparat-o, lasati pasta in vas pentru inca 5-10 minute si apoi amestecati din nou. Turnati continutul incepand din cel mai inalt colt al incaperii, serpuit (in forma de S). Folositi gletiera cu dinti pentru a intinde sapa si apoi folositi o rola cu tepi pentru eliminarea bulelor de aer si pentru a obtine o suprafata neteda. De regula, o sapa autonivelanta de 2-3 mm se usuca in 24 de ore, in timp ce un strat de 10 mm se poate usca si intr-o saptamana.
Afla aici cum pui parchet laminat – care este tehnica corecta si de ce materiale ai nevoie.
Foto: archiproducts.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: