Sunt „foarte rare” cazurile in care pacientii asimptomatici transmit virusul Sars-Cov-2 mai departe, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Concluzia surprinzatoare vine dupa o perioada in care oficialii OMS au tot avertizat ca pandemia ar putea face ravagii tocmai din cauza bolnavilor de coronavirus care nu prezinta simptome.
Intr-o conferinta de presa organizata recent, Maria Van Kerkhove, oficialul OMS care conduce departamentul de boli emergente, a mai anuntat si ca numarul pacientilor asimptomatici este mai mic decat se credea. „Este mult mai putin probabil ca persoanele asimptomatice sa transmita virusul, daca e sa le comparam cu cele care au deja simptome”, a explicat Maria Van Kerkhove.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut acest anunt dupa ce a analizat datele trimise de autoritatile din mai multe tari care analizeaza modul cum se transmite coronavirusul. „Urmaresc cazurile de asimptomatice. Nu au descoperit cazuri de transmitere secundara. Este un lucru foarte rar”, a subliniat Maria Van Kerkhove.
Pericolul nu a trecut
Noile precizari de la OMS nu trebuie nicidecum sa duca la o relaxare totala si la ignorarea regulilor de igiena si de distantare sociala. Asta pentru ca persoanele infectate cu cornavirus sunt contagioase cu mult timp inainte de aparitia simptomelor.
A fost si motivul pentru care s-a recomandat distantarea fizica si purtarea mastilor de protectie. Van Kerkhove a subliniat insa ca nu inseamna ca asimptomaticii sau presimptomaticii nu pot raspandi deloc virusul, ci doar ca aceste cazuri sunt rare.
OMS a militat, constant, pentru folosirea mastilor in principal de catre personalul medical. Insa in recomandarea Organizatie apare o formulare care a dat nastere la interpretari si controverse. „In prezent, nu sunt suficiente dovezi pentru sau impotriva folosirii mastilor (chirurgicale sau de alt tip) de catre indivizi sanatosi in comunitatea extinsa”, se spune in textul citat.
OMS a vrut, astfel, sa reafirme ca mastile trebuie pastrate pentru cei care prezinta simptome de infectare cu COVID-19. Pe retelele de socializare, insa, mesajul a fost interpretat si deturnat. Asa a aparut ipoteza ca utilizarea mastilor de protectie cauzeaza afectiuni respiratorii.
Contactul cu un bolanv, redefinit
OMS a mai făcut o precizare care pare sa intre in contradictie cu ceea ce se credea pana acum. Participarea la o adunare de masa nu s-ar inscrie in definitia contactului cu un bolnav. Este vorba cu precadere de adunarile in aer liber.
„Definitia normala a unui contact este daca cineva a fost mult timp in proximitatea unui caz confirmat. In acest sens, cineva care a participat la o adunare de masa nu se inscrie neaparat in definita unui contact”, a explicat unul dintre directorii OMS, Michael Ryan.
Cititi si: Cum continua Germania lupta cu coronavirusul
Cititi si: Tara care le va da bani oamenilor sa o viziteze dupa pandemie