Masca de protectie trebuie spalata si igienizata dupa fiecare purtare, atrag atentia expertii americani in sanatate publica. Acestia vin cu cateva sfaturi practice pentru intretinerea mastilor care ne protejeaza de coronavirus.
Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, masca de protectie poate fi spalata atat manual, cat si la masina. In cazul in care optati pentru cea de-a doua varianta, este recomandata folosirea unei mici pungi pentru spalat rufe. Aici puneti ceva detergent si masca folosita, pentru a evita deteriorarea acesteia in timpul spalarii. In functie de materialul din care este facuta, stabiliti si temperatura optima a apei.
Pe de alta parte, puteti spala masca de protectie intr-o chiuveta curata. Puneti dopul si o umpleti cu apa fierbinte, adaugati detergent si agitati lichidul cu mana. Dupa o jumatate de ora, introduceti masca in apa cu detergent pentru circa 5 minute, apoi clatiti bine, pentru a indeparta detergentul.
Ce facem cu mastile chirurgicale
Mastile chirurgicale N-95 sunt unele dintre cele mai eficient in protejarea de infectia cu coronavirus, dar nu pot fi spalate. „Daca se uda, masca isi pierde capacitatile de filtrare si nu mai este eficienta”, explica imunologul american Purvi Parikh, pentru realsimple.com. Potriviti autoritatilor americane din domeniul sanatatii, o masca chirurgicala poate fi purtata de maximum cinci ori de catre aceeasi persoana.
„Puteti refolosi o masca chirurgicala pana cand devine umeda sau murdara. Daca aveti mai multe, luati in calcul sa le purtati prin rotatie, odata la cinci zile, aceasta fiind perioada in care virusul ramane pe suprafete”, spune Parikh.
Razele ultraviolete, efect limitat
Razele ultraviolete ajuta la dezinfectarea mastilor de protectie, dar nu sunt suficiente. Asa ca tot mai bine este sa le spalati mai intai si apoi sa le lasati la uscat in soare, pentru o decontaminare eficienta. Daca aveti un dispozitiv cu ultraviolete, igienizati masca, precum si telefonul sau cheile prin expunere, timp de cel putin 30 de minute.
Multi aleg sa introduca masca intr-un cuptor obisnuit sau intr-unul cu microunde, insa aceste metode nu fac, in principal, decat sa afecteze calitatea acesteia. La fel de problematica este si utilizarea de inalbitor. Pot aparea probeme de respiratie sau reactii alergice, avertizeaza expertii americani.
Ei avertizeaza ca, dupa ce se deterioreaza, mastile textile nu trebuie aruncate direct la gunoi. Mai intai le spalati, pentru a elimina germenii, le uscati si la puneti intr-o punga resigilabila inainte de a le duce la cos.
Ca regula generala, mastile fabricate manual sau din panza/bumbac/tifon nu protejeaza impotriva infectiei cu coronavirus. Pentru a proteja eficient impotriva unor infectii, mastile faciale trebuie sa respecte cateva reguli speciale. Ele trebuie sa fie o bariera eficienta impotriva microbilor prin existenta unor filtre speciale. In acelasi timp, trebuie sa permita respiratia corecta.
Materialul din care sunt fabricate mastile ce nu respecta aceste reguli speciale de fabricatie prezinta o retea de fibre prea larga. Aceasta permite trecerea microorganismelor si astfel nu ne protejeaza eficient impotriva infectiilor.
Cititi si: Top cele mai bune materiale pentru mastile de protectie