Baia la caini, o necesitate
Cum iti speli cainele fara a-l imbolnavi sau speria? Dar in primul rand, cat de des il speli? Frecventa bailor depinde de o varietate de factori, inclusiv rasa, dimensiunea, tipul de blana si activitatile cainelui. Cainii care sunt lasati sa zburde des in aer liber pot avea nevoie de bai mai dese, in timp ce cainii de interior pot avea nevoie de o baie doar la fiecare cateva luni. Baile pot fi infricosatoare pentru caini, dar cu putine cunostinte si pregatire, poti transforma spalarea cainelui intr-o experienta buna pentru amandoi.
Pregatirea “cazii”
Daca ai un caine foarte mic, il poti imbaia chiar si in chiuveta. Daca nu e prea frig afara, il poti spala in curte.
Daca iti speli cainele intr-o cada sau o chiuveta, partea de jos va deveni alunecoasa atunci cand animalul este ud. Pentru a ajuta cainele sa nu alunece, poti pune un prosop sau un covor de cauciuc pe fundul cazii.
Pregatirea cainelui
Periaza bine blana cainelui inainte de baie. Acest lucru este deosebit de important daca cainele are o blana groasa, creata sau dubla.
Daca unghiile cainelui au nevoie sa fie scurtate, taie-le inainte de a-i face baie. Nu taia unghiile cainelui prea scurt, pentru ca il poti rani.
Produsele de care ai nevoie
Odata ce incepi procesul de spalare, vei dori sa ai produsele cosmetice aproape. Vei avea nevoie de prosoape, dischete de bumbac, sampon pentru caini, o perie si o carpa sau un burete. Daca nu ai un furtun sau un cap de dus detasabil, vei avea nevoie de o galeata sau de un alt vas pentru clatire.
Desfa din timp sampoanele si celelalte sticle, astfel incat sa nu fii nevoit sa faci asta in timp ce speli cainele.
Pune dischete de bumbac in urechile cainelui. Daca urechile se uda la interior, cainii pot dezvolta infectii.
Temperatura corecta a apei
Cainii sunt sensibili la apa calda, la fel ca tine. Verifica temperatura apei inainte de a imbaia cainele. Ar trebui sa fie calda, dar nu fierbinte.
Cum speli cainele
Iata cum speli cainele, pe etape. Uda corpul cainelui cu apa. Nu este recomandat sa speli capul sau fata cainelui. Asigura-te ca blana este complet uda.
Aplica samponul. Este recomandat sa te asiguri ca samponul ajunge pe toata blana cainelui. Nu trebuie sa folosesti o carpa sau un burete pentru a aplica samponul. Ulterior, samponul va trebui frecat de blana, exact asa cum faci si cu parul tau.
Clateste cainele pana cand apa din blana lui curge curata. Este important sa clatesti toate resturile de sampon. Acest lucru poate dura mai mult, mai ales atunci cand blana cainelui este groasa sau dubla. Daca blana nu este corect clatita, este foarte posibil ca animalul de companie sa dezvolte iritatii.
Nu turna apa peste capul si fata cainelui. Daca folosesti un vas sau galeata pentru a clati, toarna apa astfel incat sa se scurga pe spatele cainelui, nu spre fata lui.
Foloseste un prosop
Usuca bine cainele. Daca poti gasi un prosop de microfibra puternic absorbant, acesta va face procesul de uscare mai rapid, cu toate acestea, chiar si un prosop de baie obisnuit face treaba.
Pune prosopul pe spatele cainelui si lasa-l la uscat. Nu freca prosopul, deoarece acest lucru poate provoca incurcarea parului la rasele cu par lung. Aminteste-ti ca instinctul natural al cainelui va fi acela de a se agita singur, asa ca fii pregatit pentru cativa stropi!
Unele persoane folosesc uscatoare de par pentru blana cainelui. Ar trebui sa setezi uscatorul la o temperatura rezonabila pentru a te asigura ca nu ii provoci niciun disconfort. Nu indrepta niciodata un uscator de par catre fata cainelui, deoarece nu ii place si se poate speria.
Citeste si: Cum ingrijim cainele de curte iarna