Din pacate, au apus vremurile in care copiii se jucau de dimineata pana seara, afara, cu prietenii si colegii lor. Acum, se joaca pe tablete sau telefoane mobile, de la varsta de 2 ani. In loc sa le aratam filmulete amuzante de pe diverse platforme online, va propunem cateva metode prin care putem stimula creativitatea copilului. Cititi in continuare pentru a afla care sunt acestea.
Limitati timpul pe care il petrece in fata televizorului
Atat computerul, cat si televizorul sau telefonul mobil trebuie folosit cat mai putin de catre copii. Pana la varsta de 3 ani acestia nu ar trebui expusi deloc, urmand ca apoi timpul petrecut in fata televizorului sau a computerului sa fie limitat. Mai mult, parintii ar trebui sa aleaga cu atentie emisiunile/ desenele pe care copilul le urmareste. O modalitate prin care puteti sa ii stimulati creativitatea este sa urmariti impreuna documentare sau desene care au rolul de a-i educa pe cei mici. Pentru a-i capta atentia copilului si a aduce un plus de noutate puteti opta pentru un ecran proiectie de pe officedirect.ro, pe care sa il folositi o data sau de doua ori pe saptamana, pentru a viziona diferite filme educative impreuna cu cel mic.
Desenati impreuna
Achizitionati role mari de hartie, desfaceti 1-2 metri si lasati copiii sa picteze si sa deseneze orice isi doresc. Puteti, spre exemplu, sa faceti acest lucru in parc, astfel incat sa fie o activitate comuna, la care sa poata lua parte mai multi copii, devenind un joc interactiv.
Lasati-l sa contruiasca
Atunci cand esti mic, orice obiect poate capata o alta intrebuintare. Construiesti rochii din prosoape de bucatarie, trenulete si castele din cutii de carton si lista poate continua la nesfarsit. Creativitatea copiilor poate fi stimulata daca ii lasam sa construiasca orice isi imagineaza ei. Nu conteaza rezultatul final, ci mai degraba explorarea materialelor. Spre exemplu, puteti folosi hartie creponata, impreuna cu alte materiale viu colorate, precum panglici nasturi etc., pentru a crea diverse decoratiuni si accesorii.
Inventati povesti si jocuri
In cazul in care este vorba de un copil care a implinit 5 ani, puteti, de exemplu, sa inventati o poveste pe care sa o continuati de-a lungul mai multor seri. Este indicat sa povestiti cu randul, astfel incat sa va provocati reciproc. Regula de baza este sa incercati sa lungiti povestea cat mai mult, astfel incat sa puteti introduce cat mai multe personaje, care sa aiba parte de aventuri cat mai diverse. In cazul copiilor mai mici, de 3-4 ani, limitati-va la povesti scurte si jocuri amuzante, care sa le capteze atentia.
Foto: pixabay.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: