Din anul 2013, legea 159 prevede faptul ca esti obligat sa ai certificat energetic daca vrei sa vinzi sau sa inchiziezi un imobil. In cazul in care inchei un contract de vanzare-cumparare sau de inchiriere in lipsa acestui document, contractul este considerat nul, iar tu poti primi diverse sanctiuni sau actul poate fi atacat in instanta. Costul unui astfel de certificat energetic nu este mare si el este valabil timp de 10 ani, deci il poti folosi in toate tranzactiile viitoare pentru imobilul tau.
Certificatul energetic contine urmatoarele informatii: performanta energetica a cladirii (energia consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a unui imobil), consumul anual specific de energie al cladirii, indicele de emisii de CO2, informatii despre starea reala a constructiei, dar si o serie de recomandari pentru imbunatatirea performantei energetice, utilizarea rationala a energiei in cladire si implicit, scaderea costurilor. Pentru stabilirea modalitatii de reabilitare energetica trebuie realizata termografia cladirii.
Un certificat energetic iti aduce multe avantaje, atat din postura de vanzator, cat si din cea de cumparator. Sa vedem care sunt acestea!
Avantajele vanzatorului cand detine un certificat energetic:
Te ajuta sa stabilesti un pret corect
Performanta energetica a unui imobil te poate ajuta sa obtii un pret mai bun. Daca apartamentul sau casa ta se incadreaza in clasa de performanta A, B sau C, atunci pretul cladirii poate sa creasca.
Te ajuta sa vinzi mai repede
Un certificat energetic prezinta siguranta si seriozitate. Daca specifici in anuntul de vanzare sau chiar de inchiriere faptul ca detii certificatul energetic si mentionezi si clasa de performanta energetica a imobilului, s-ar putea sa vinzi sau sa inchiriezi apartamentul intr-un termen mult mai scurt.
Te ajuta sa scapi de sanctiuni
Dupa cum spuneam, un act de vanzare-cumparare sau de inchiriere incheiat in lipsa unui certificat energetic este declarat nul. Daca vrei sa eviti sanctiunile sau mai rau, instanta, ar fi bine sa ai acest certificat energetic.
Avantajele cumparatorului:
Te bucuri de certificare energetica timp de 10 ani
Obtinerea certificatului energetic este atributia vanzatorului, insa, dupa semnarea actelor de vanzare-cumparare, tu vei fi proprietarul acestui certificat energetic. Iar daca vei vrea sa vinzi imobilul peste 5-6, maxim 10 ani, nu va mai trebui sa platesti inca o data pentru el.
Vei putea estima cheltuielile de intretinere
Probabil cel mai mare avantaj pe care un certificat energetic ti-l poate oferi este faptul ca iti poti estima costurile de intretinere. Cu cat clasa de performanta energetica este mai mare (A, B sau C), cu atat vei plati mai putin. In schimb, daca imobilul cumparat se incadreaza in clasa energetica F sau G, ar fi bine sa te astepti la facturi mari la incalzire.
Te ajuta sa iei decizia cea mai buna
In momentul in care stii in ce clasa de eficienta energetica se incadreaza imobilul pe care vrei sa il cumperi sau sa il inchiriezi, vei lua decizia mai usor. Vei avea un termen de comparatie intre optiuni, vei putea pune in balanta pretul si posibilele costuri cu caldura, etc. Cu alte cuvinte, in prezenta unui astfel de certificat energetic, vei putea lua cea mai buna decizie.
Certificatul de eficienta energetica poate fi eliberat doar de catre un auditor atestat de catre MDRAP, asa ca, ar fi bine sa verfici acest lucru inainte de a incepe colaborarea cu o persoana specializata in acest domeniu. Cea mai simpla modalitate de verificare este consultarea site-ului MDRAP sau al Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania. In cazul in care doriti un certificat energetic sau audit energetic va stam la dispozitie cu toate detaliile necesare.