Tinerii pana in 35 de ani care nu au bani de avans ar putea primi de la stat pana la 15.000 de euro pentru a obtine un credit in vederea achizitionarii unei locuinte. Un proiect de lege in acesta sens a fost depus, recent, in Senat.
„Programul de finantare a avansului necesar achizitionarii unei locuinte se adreseaza tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obtinerii creditului si va fi destinat acelor persoane care indeplinesc conditiile de creditare presupuse de programele de finantare de tip «Prima Casa» sau pe cele presupuse de creditarea directa, prin banca”, se arata in proiectul de lege.
Potrivit documentului, ar urma sa fie infiintat un fond de solidaritate, numit „Locuinte pentru tinerii romani” si gestionat de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii ai Administrației (MLPDA). Acesta ar urma ar urma sa colecteze fonduri de la firme private care au avut, la finalul ultimul an fiscal, un venit brut minim de un milion de lei.
Operatorii economici vor putea ceda, astfel, 1% din profitul realizat în anul anterior, aceste sume fiind considerate cheltuieli deductibile.
Ce este biroul de credit și cum se returnează banii
Avansul din fondul de solidaritate nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului și nici nu poate depăși suma de 15.000 de euro.
Banii obtinuti pentru plata avansului urmeaza sa fie returnati, esalonat, Fondului de Solidaritate, in decursul a zece ani, incepand cu anul al saselea de la primirea lor. Sumele imprumutate nu vor fi purtatoare de dobanzi si vor fi restituite in rate lunare egale. Acestea nu vor putea depasi, impreuna cu ratele creditului, o treime din veniturile familiei.
In cazul instrainarii locuintei inainte de returnarea sumei datorate, aceasta va fi restituita, integral, la data perfectarii actelor de vanzare-cumparare.
Cine va avea prioritate
Familiile care au cel putin un copil, o sarcina in evolutie sau se afla in cursul unei proceduri de adoptie vor avea un avantaj in plus in evaluarea cererii.
„La evaluarea solicitarilor de finantare, familiile care se stabilesc in mediul rural si in care se regaseste cel putin un specialist din urmatoarele categorii proffesionale: medici/asistenti medicali, cadre didactice, zootehnisti, agronomi sau absolventi de institut teologic, vor beneficia de punctaj suplimentar la evaluarea solicitarii sumelor necesare platii avansului pentru obtinerea creditului pentru locuinta”, se mai arata in documentul mentionat.
Sursa: imobiliare.ro