Curatenia de primavara este benefica nu doar pentru imaginea de ansamblu a locuintei, ci si pentru sanatatea si starea de spirit a intregii familii. Nu trebuie sa va lasati descurajati de volumul mare de munca, ci sa fiti bine organizati si sa stiti ce trebuie sa faceti in fiecare camera.
Cateva scurte sfaturi practice va vor fi de mare ajutor. Ca sa nu aveti niciun fel de probleme, este recomandat sa folositi produse de bio cand va apucati de curatenia de primavara.
Otetul alb distilat si bicarbonatul de sodiu nu trebuie sa lipseasca din arsenalul folosit in lupta cu microbii.
Cel mai bine este sa va impartiti sarcinile pe camere si pe zile, astfel incat sa aveti timp sa va si bucurati de rezultatele muncii depuse. La nevoie, cereti ajutorul si altor membri ai familiei.
Curatenia de primavara in bucatarie
Bucataria este una dintre incaperile in care veti avea cel mai mult de lucru. Va va fi mult mai usor daca, pe parcursul anului, ati avut grija ca suprafetele mari si mobilierul sa fie bine intretinute.
Puteti incepe curatenia cu frigiderul. Dupa ce este scos din priza, acesta va fi curatat cu grija atat in interior, cat si in exterior. Daca mai aveti manualul de utilizare, vedeti daca nu cumva producatorul recomanda anumite produse de curatat.
Acordati o atentie sporita zonelor in care au ramas urme sau fragmente de alimente. Ulterior, frigiderul trebuie mutat pentru a curata sub acesta si in spatele lui.
Aragazul si electrocasnicele mici, urmatoarele tinte
Una dintre activitatile care va va lua cel mai mult timp este curatarea aragazului. Toate butoanele, capacele arzatoarelor si arzatoarele se demonteaza si se lasa inmuiat intr-un recipient cu apa fierbinte. Sunt apoi curatate, clatite, sterse cu grija si puse la loc.
Zona cel mei greu de curatat este cuptorul si gratarele aferente, asa ca trebuie sa aveti multa rabdare.
Dupa ce ati rezolvat cuptorul, treceti la electrocasnicele de dimensiuni reduse: blender, mixer, cafetiere, prajitor de paine etc.
Presupunand ca vasele sunt spalate dupa fiecare masa, nu va mai ramane decat podeaua. Aspirati, maturati sau stergeti cu solutii bio, dupa caz.
Baia are mereu nevoie de curatenie
Este stiut faptul ca baia este una dintre zonele in care microbii si mucegaiurile se aduna cel mai repede. Asa ca nu trebuie sa asteptati curatenia de primavara pentru a face igienizarea necesara.
Daca totusi, din lipsa de timp, ati neglijat aceasta incapere in utlimele saptamani, acum este momentul sa puneti totul in ordine. Puteti incepe cu cada sau cabina de dus. Capul dusului poate fi scos si curatat cu o solutie speciala pentru produsele din inox.
Apoi va concentrati asupra vasului de toaleta si a capacului. Acestea trebuie spalate si dezinfectate cu grija. Folositi cu incredere bicarbonatul de sodiu, boraxul si un amestec de apa cu otet.
Va puteti rezerva chiar si o jumatate de zi pentru baie, deoarece mai sunt lucruri de facut. Mai aveti de curatat chiuveta, oglinda si de facut ordine in dulapul cu cosmetice si medicamente. La final, spalati pe jos, deschideti geamul si aerisiti baia.
Camerele, marea provocare
In camere, curatenia poate incepe cu aspirarea covoarelor si, ulterior, a prafului de pe mobilier si canapele. Nu neglijati nici tavanul si nici corpurile de iluminat. Si sa nu credeti ca ati terminat.
Dupa ce v-ati asigurat ca ati sters bine praful, treceti la urmatoarea etapa: spalatul geamurilor. O faceti cu o solutie compusa 80 de ml de otet alb distilat si o lingura de detergent pentru vase, la un litru de apa.
Pentru spalarea geamurilor, utilizati un burete special si o racleta de cauciuc. In caz ca raman pete, le puteti sterge cu o bucata de hartie. Intreaga operatiune trebuie repetata in restul incaperilor cu geamuri.
O pauza inainte de „finisaje”
Daca ati terminat curatenie de primavara „in mare”, cum se spune, ar fi bine sa va odihniti un pic. Cateva ore de somn va vor ajuta sa scapati de oboseala si, ulterior, sa treceti la „finisaje”.
Mai exact, stergeti praful de pe usi, calorifere si tocarie cu produse recomandate pentru fiecare material in parte.
Ideal ar fi ca, dupa curatenia generala din camere, baie, bucatarie si holuri, sa faceti ordine si in debarale. Aruncati tot ce nu va mai este de folos, stergeti rafturile si aspirati tavanele.
Si nu uitati ca, dupa ce ati terminat, sa aerisiti intreaga casa.
Surse: sfatulmedicului.ro, arctic.ro/blog