Cu totii acordam o mai mare atentie curateniei si dezinfectarii suprafetelor din locuinta de cand pandemia de coronavirus afecteaza aproape intreaga lume. Ne-am dat seama ca nu mai este suficient doar sa stergem praful si sa indepartam mizeria vizibila, ci ca trebuie sa trecem la urmatorul nivel si sa scapam de virusi si bacterii.
Inainte de a ne apuca de curatenia propriu-zisa, este bine sa ne ingrijim de igiena mainilor. Daca ne-am suflat nasul sau am stranutat din cauza prafului din incapere, trebuie sa ne spalam pe maini cu apa si sapun timp de minimum 30 de secunde. Putem folosi si un gel dezinfectant, insa numai dupa ce ne vom asigura ca acesta contine cel putin 60% alcool.
Urmatorul pas pe care il vom face este curatarea suprafetelor pe care le atingem in mod frecvent: manerele usilor, mesele, scaunele, balustradele, suprafetele din bucatarie si baie, robinetele, toaletele, intrerupatoarele electrice, telefoanele mobile, calculatoarele, tabletele, tastaturile, telecomenzile si jucariile copiilor. Vom folosi in acest scop apa si sapun, detergent si produse dezinfectante pe baza de alcool sau clor.
Timpul de contact este important
Una dintre marile lectii invatate in pandemie este aceea ca trebuie sa fim atenti la „timpul de contact”, adica perioada in care dezinfectantul ramane pe suprafata ce trebuie curatata, inainte de a fi indepartat cu o carpa uscata. Este foarte important sa tineti cont de acest lucru mai ales in incaperile cu probleme, precum baile fara aerisire si bucatariile. Vestea buna este ca veti gasi – pe ambalajul fiecarui dezinfectant – timpul de contact recomandat de producator.
In cazul in care optati pentru produse de curatenie Sano, veti avea la dispozitie tot va trebuie pentru o casa curata si sanatoasa: dezinfectanti, sevetele, manusi de unica folosinta, bureti, lavete si saci menajeri.
Diferenta dintre igienizare si dezinfectare
Expertii in curatenie ne explica diferenta dintre igienizare si dezinfectare. Igienizarea unei suprafete omoara germenii pana la un nivel considerat sigur de standardele de sanatate publica, iar dezinfectarea duce uciderea germenilor la un nivel superior, spun ei.
De exemplu, pentru a dezinfecta corect un blat sau o tejghea, suprafata trebuie sa ramana uda timp de patru minute, dupa ce a fost stearsa cu servetele umede. Pentru igienizare, insa, suprafata trebuie sa ramana umeda doar zece secunde. In ambele situatii, trebuie sa deschideti larg fereastra, pentru ca nevoie si de mult aer pentru uscare.