Nu mai e mult pana la Craciun si forfota deja a inceput, in magazine, pe strazi, dar si in casa. In capul agendei este impodobirea bradului, multi alegand sa o faca inca din primele zile ale lunii decembrie pentru a se bucura de prezenta lui cat mai mult. Mirosul de rasina in casa, trebuie sa recunoastem, este unic si potenteaza acel spirit de sarbatoare care ne insoteste pret de o luna. Dar inainte sa agatati primele globulete si ghirlande in pom, haideti sa vedem cateva curiozitati despre bradul de Craciun care sa va faca sarbatorile de iarna mai savuroase.
Primul brad de Craciun a fost impodobit la Riga, capitala Letoniei, in 1510. Bradul nu a fost taiat, ci impodobit intr-o gradina cu lumanari de ceara. Locul unde s-a ridicat candva primul pom de Craciun este astazi marcat pe caldaram in capitala letona.
Totusi, istoria consemneaza traditia impodobirii bradului ca avandu-si originea in Germania, incepand cu acelasi secol al XVI-lea. Cel mai probabil, vorbim despre un obicei care incepuse sa se extinda in masa in randul populatiei. Se spune ca germanii au inceput sa impodobeasca bradul tocmai pentru a destinde atmosfera din iernile grele. Germania a devenit primul si cel mai mare producator de accesorii de Craciun, beteala fiind inventata tot aici. Si primul brad artificial isi are originea tot in Germania.
Tot imigrantii germani au fost cei care au adus obiceiul impodobirii bradului de Craciun in America, dupa 1800. Desi vazut initial ca un obicei pagan, traditia a fost asimilata de americani. Prima instalatie electrica a vazut lumina zilei in 1882, inventie a lui Edward Johnson, asistentul lui Thomas Edison.
Pe alocuri, exista inca obiceiul de atarna un brad la usa cu varful in jos. El vine din vremuri stravechi, cand primii crestini procedau astfel, forma triunghiulara a coroanei simbolizand Sfanta Treime.
Pe masura ce curentul ecologic prinde tot mai mult contur, brazii artificiali sunt preferati celor naturali care au nevoie de cel putin 15 ani pentru a ajunge la dimensiunea necesara impodobirii. Circa 90 la suta din brazii de Craciun au in medie 15 ani de viata.
In acest context, in America exista peste 4.000 de programe de reciclare a brazilor. O buna parte dintre pomii de Craciun sunt brazi plantati in ghivece, care pot fi inchiriati de sarbatori, dupa care sunt replantati in mediul natural.
Cel mai vandut brad este molidul norvegian si traditia impodobirii pomului de Craciun genereaza peste 200.000 de locuri de munca sezoniere numai in Europa.
In Romania, bradul insoteste omul in trei momente marcante ale vietii: nasterea, casatoria si moartea. La fiecare din aceste momente, traditia marcheaza prezenta bradului sub diferite forme: puiet, coroana sau chiar impodobit.
Surse: Historia.ro, Universdecopil.ro, Anidescoala.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: