Condensul este o problema deranjanta cu care ne confruntam, mai ales, in sezonul rece. Umezeala de pe interiorul sau exteriorul ferestrelor apare, de obicei, atunci cand aerul prea cald in locuinta intra in contact cu suprafata rece a geamurilor.
Exista si cativa factori care favorizeaza producerea de condens in casa, principalii fiind gatitul intr-o bucatarie fara hota, dusurile fierbinti, nearisirea corecta a casei si uscarea rufelor in interior. In plus, in caselor mai vechi, este posibil ca peretii sa fie din materiale mai poroase, care permit vaporilor de apa sa patrunda sau sa iasa foarte usor din ei; de asemenea, ferestrele si usile nu sunt la fel de etanse ca cele construite in vremurile moderne; prin urmare, o casa veche necesita lucrari consistente de reabilitare, pentru a preveni sau a tine sub control condensul.
Potrivit National Institutes of Health, umiditatea optima din interiorul locuintei ar trebui sa se situeze intre 40 si 60%, insa ea depinde foarte mult de temperaturile exterioare. Excesul de umiditate din aer poate duce la dezvoltarea mucegaiurilor, a acarienilor si a altor bacterii. Si trebuie spus foarte clar: umiditatea este unul dintre cei mai importanti factori care duc la condens.
Caldura trebuie distribuita uniform
Pentru a evita condensul, este important ca in casa sa nu fie exagerat de cald si caldura sa fie distribuita uniform. Folosirea termostatelor si aerisirea caloriferelor sunt esentiale, mai ales daca ai centrala termica, pentru ca poti controla temperatura din fiecare camera. Institutul pentru Diversificarea și Economisirea Energiei (IDAE – Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía) recomanda ca, in timpul zilei, temperatura optima din locuinta sa se situeze intre 20 si 21ºC, iar noaptea, sa fie intre 15 si 17ºC.
Daca ai centrala termica, expertii prestigiosului institut spun ca este mai bine sa o inchizi pe timpul noptii, insa fiecare organism reactioneaza diferit si este indicat sa testezi care sunt valorile la care te simti confortabil. Totodata, medicii pediatri recomanda ca, in camera bebelusilor, temperatura sa fie intre 22 si 24ºC, ziua, si intre 18 si 20ºC, noaptea.
Pe de alta parte, in incaperi ca baia sau bucataria, este important sa adopti obiceiuri care sa reduca, pe cat posibil, nivelul umiditatii. De pilda, poti evita dusurile foarte fierbinti si prelungite, mai cu seama daca nu ai un sistem de ventilatie foarte bun. De asemenea, atunci cand gatesti, este bine sa folosesti ventilatoare sau sa tii geamul deschis. Apoi, ai grija ca de fiecare data cand speli vasele, sa nu se scurga apa pe langa chiuveta, in locuri greu accesibile pentru a le putea curata. O varianta eficienta prin care poti scapa de aceasta problema este utilizarea unei masini de spalat vasele.
Si ca sa fii sigur ca tii condensul departe de casa, trebuie sa ai in vedere si amenajarea holului de la intrare, o zona care face trecerea de la exterior la interiorul casei.