Toate persoanele care se vor vaccina contra COVID-19 ar trebui sa poarte masca in continuare si sa pastreze distanta sociala in locurile aglomerate, chiar daca s-au imunizat, atrag atentia expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Ei se axplica de ce trebuie procedat asa.
Motivul pentru care OMS indeamna la precautie este simplu: chiar daca exista dovezi stiintifice potrivit carora un vaccin ajuta impotriva dezvoltarii bolii, nu este clar daca acesta previne, in general, infectia cu noul coronavirus. Asta inseamna ca este posibil ca un vaccin sa nu previna raspandirea virusului Sars-Cov-2, ci doar declansarea bolii COVID-19.
Asa ca persoanele vaccinate ar trebui sa continue sa pastreze distanta fizica recomandata, sa poarte masti faciale si sa se spele frecvent pe maini, recomanda Organozatia Mondiala a Sanatatii.
Decizie importanta pe 21 decembrie
Confruntata cu apeluri de a grabi procesul de evaluare a vaccinurilor impotriva COVID-19, Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a anuntat marti ca va lua pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer-BioNTech, cu opt zile mai devreme decat era planificat, relateaza agentiile Reuters si DPA.
La randul ei, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat ca un aviz pozitiv al EMA pentru vaccinul Pfizer-BioNTech pe 21 decembrie ar putea permite inceperea vaccinarii in statele UE inca de anul acesta. „Probabil ca primii europeni vor fi vaccinati inainte de sfarsitul lui 2020”, a scris ea pe Twitter, dupa ce EMA a anuntat ca va avea pe 21 decembrie o reuniune extraordinara privind vaccinul Pfizer-BioNTec, precizand de asemenea ca a primit date suplimentare despre acest vaccin.
EMA emite recomandari asupra noilor tratamente si produse medicale. Comisia Europeana are insa cuvantul final in privinta aprobarii si, de regula, respecta recomandarile formulate de EMA. Vaccinul Pfizer-BioNTech este deja administrat in tari precum Statele Unite, Marea Britanie si Canada, dupa ce a obtinut aprobarile necesare din partea autoritatilor cu rol de reglementare din aceste state.
Ungaria asteapta primele doze anul acesta
Primele doze de vaccin împotriva noului coronavirus sunt aşteptate în Ungaria în ultimele zile din decembrie, a declarat premierul Viktor Orban, într-un discurs adresat Parlamentului. „Fiecare viata conteaza; am incheiat contracte cu fiecare dintre producatorii seriosi de vaccin”, a spus Orban, precizand ca actualele reglementari privind coronavirusul trebuie mentinute pana ca vaccinarile sa poata incepe.
Ungaria a contractat 17,5 milioane de doze de vaccin de la diferiti producatori, iar procedura de autorizare a vaccinurilor este monitorizata permanent. Cum vaccinul produs de Pfizer are cele mai mari sanse sa fie aprobat cat mai curand de Agentia Europeana a Medicamentelor, acesta va fi primul ser folosit pentru vaccinarea in masa in Ungaria.
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa