Drama batranilor italieni care mor pe capete dupa ce s-au infectat cu noul tip de coronavirus a impresionat intreaga lume. Numarul mare de decese are explicatii multiple. Varsta si afectiunile preexistente sunt primele care ne vin in minte. Doi profesori de economie au pus cifrele cap la cap si au descoperit un lucru interesant.
Paolo Surico si Andreea Galeotti de la London Business School au facut o analiza in urma caruia au tras o concluzie clara: COVID-19 infecteaza mai multi tineri, dar ucide mai multi batrani.
Aceasta concluzie i-a ajutat sa mearga mai departe si sa se uite peste un alt set de cifre. Mai exact, au vrut sa afle cum se transmite virusul in societatea italiana si au facut o comparatie cu Germania.
Rezultatul il puteti vedea in slide-ul de mai jos: batranii italieni sunt mai mult mai conectati cu tinerii decat cei germani. Persoanele de peste 65 de ani, de exemplu, intrau in contact de cel putin o data pe zi cu tinerii, inainte de instituirea carantinei in Italia.
Obiceiurile trebuie sa se schimbe
In societatea italiana, nu e nimic neobisnuit ca bunicii sa locuiasca impreuna cu copiii si parintii in aceeasi casa sau in apropiere. Contactele dintre tineri si batrani erau numeroase. Asupra acestui aspect a insistat inclusiv premierul Giuseppe Conte, cand a bagat tara in carantina.
„Obiceiurile noastre trebuie sa se schimbe acum. Pentru binele celor dragi, al parintilor al parintilor. Trebuie sa facem asta acum, pentru ca nu mai avem timp”, a spus premierul.
Respectul pentru batrani, esenta societatii
Andrea Prencipe, lector universitar la Roma, a vorbit pentru Financial Times despre legatura stransa intre generatiile din Italia. „Esenta societatii italiene este respectul pentru batrani si pentru rolul lor. Este o trasatura culturala importanta. Nu ne este usor sa stam de parte de parinti”, a admis Prencipe.
Aproximativ 66 la suta dintre italienii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani stateau cu parintii, in 2018, mult peste media europeana.
Lectorul a povestit ca a crescut in aceeasi casa cu bunicii si unchii sai. „La bunici era gradinita, caci toti nepotii locuiam in aceeasi cladire. E un lucru obisnuit in multe familii din Italia”, a explicat Andrea Prencipe. De obicei, bunicii aveau grija de nepoti cat timp parintii erau la serviciu.
Rolul copiilor in raspandirea virusului
Copiii care au coronavirus prezinta simptome usoare si, pana in prezent, s-au inregistrat cazuri putine de decese in randul lor, comparativ cu alte grupe de varsta.
In mod normal, cei mici raspandesc extrem de rapid bolile, pentru ca au contact cu multe persoane de diferite varsta, la locurle de joaca, de exemplu. Asa ca riscul pentru batranii care intra in contact cu cei mici este destul de mare.
Surse: London Business School, Financial Times