FOTO: renateko/Pixabay.com
Nu contează cât de rar gătești și ce fel de bucătărie ai, dacă e deschisă sau închisă, hota trebuie să existe deasupra aragazului sau a plitei electrice. Hota bucatarie vă ajută să eliminați aburul, fumul și celelalte substanțe care rezultă în urma arderii gazului. Mai mult, scăpați și de grăsimea evaporată. Altfel, aceasta o veți găsi în jurul aragazului sau chiar pe mobila din bucătărie.
În lipsa acestui aparat electrocasnic, dacă în rămâne aburul în bucătărie, în timp e posibil să vă confruntați cu problema mucegaiului. De asemenea, fumul și celelalte mirosuri de mâncare e posibil să se impregneze în pereți și să migreze în toată casa. Vor ajunge chiar și în dulapuri, în haine. Degeaba sperați ca hainele voastre să rămână proaspete și parfumate ca atunci când au fost scoase din masini de spalat rufe pentru că în lipsa unei hote vor mirosi a mâncare. Și cu siguranță, un parfum nu va rezolva situația, ci o va înrăutăți.
Chiar dacă mirosurile mâncărurilor sunt plăcute în timpul gătirii, în timp, atunci când se vor combina nu va mai fi la fel. Pentru a nu fi în situația aceasta trebuie să existe în bucătărie o hotă care să filtreze aerul.
Există două tipuri de hote, cu evacuare și fără evacuare. Cele cu evacuare au apărut primele și sunt cele mai eficiente. Absorbă aerul și îl evacuează în exterior după ce îl filtrează, prin tuburi. În schimb, dacă nu poți monta tuburi în exterior poți alege una fără evacuare. Aceasta recirculă aerul după ce îl filtrează printr-un filtru cu carbon activ.
Apoi trebuie să fii atent și la capacitatea de ventilare a hotei. Acestea au o capacitate reglabilă în funcție și de numărul de viteze. De asemenea, dacă gătești mai des, ar trebui să alegi una cu două motoare. E important și nivelul de zgomot. Alege una care are sub 55 dB ca să nu fie deranjantă în timp ce gătești.