Dacă vă ocupați serios de fabricarea metalelor, de bricolaj sau chiar de upcycling, probabil că dețineți sau v-ați gândit să cumpărați un polizor unghiular sau un flex. Iată de ce credem că un polizor unghiular ar trebui să fie o parte esențială a trusei de scule.
Ce este un polizor unghiular?
Un polizor unghiular sau un flex este o unealtă electrică manuală care poate fi utilizată pentru o varietate de lucrări de fabricare a metalelor, printre care se numără tăierea, șlefuirea, debavurarea, finisarea și lustruirea. Cele mai comune tipuri de polizoare unghiulare sunt alimentate cu energie electrică; fie cu cablu, fie cu baterii.
Discurile abrazive pe care le selectați pentru a le utiliza cu un flex sau polizor unghiular depind în întregime de lucrarea dvs. specifică și de materialul cu care lucrați. Citiți mai departe pentru mai multe informații în acest sens.
De ce să cumpărați un polizor unghiular?
Un flex este cea mai versatila unealta din cutie și ar trebui să fie un element de bază în orice magazie sau atelie. Un polizor unghiular cu discul potrivit poate înlocui numeroase unelte și poate face mai rapide și mai ușoare cele mai anevoioase și mai laborioase lucrări.
Mai mult decât atât, sunt ușor de controlat și orice începător poate folosi un polizor unghiular, cu măsurile de siguranță corecte.
Care este cea mai comună dimensiune a polizorului unghiular?
Polizoarele unghiulare vin în mai multe dimensiuni diferite, dar cea mai comună dimensiune este de 115 mm. Acest model de dimensiuni este ușor, precis și, în general, foarte ușor de utilizat; ceea ce îl face o alegere excelentă atât pentru începători, cât și pentru profesioniști.
O gamă largă de modele și mărci de polizoare unghiulare disponibile
Spre deosebire de o mulțime de unelte specializate și materiale abrazive, puteți intra în orice magazin de feronerie din lume și găsi un polizor unghiular de vânzare. Există un număr uriaș de modele și mărci diferite din care puteți alege, la prețuri diferite.
Bugetul, nivelul de utilizare și experiența dvs. ar trebui să fie principalele influențe asupra polizorului unghiular pe care îl achiziționați. Nu cheltuiți peste măsură pe un model de înaltă calitate care va fi folosit doar de două ori pe an.
De ce tip de disc de polizor unghiular am nevoie?
Daca inca nu v-ați cumpărat polizorul unghiular sau flexul potrivit, în primul rând, trebuie să determinați tipul de material cu care lucrați – metal sau zidărie? Apoi, ce faceți cu materialul, este vorba de tăiere, șlefuire, decapare, finisare, sau toate acestea?
Discurile de polizor unghiular pentru tăierea metalului pot fi clasificate foarte general ca fiind fie pentru tăiere, fie pentru șlefuire.
Discurile de tăiere a metalelor sunt concepute pentru a tăia cât mai repede posibil obiectele metalice. Tipul de disc pe care îl alegeți va depinde foarte mult de duritatea, grosimea și metalul în sine.
Unele dintre discurile de tăiere mai premium, cu granulație mai ascuțită, oferă, de asemenea, un nivel mai ridicat de confort prin reducerea presiunii necesare pentru a tăia prin metal.
Discurile de tăiere mai subțiri, cum ar fi gama Ultra-Thin de 1,0 mm și 1,3 mm, sunt ideale pentru țevi metalice, metale cu gabarit subțire și piese de lucru tubulare. Prin urmare, în mod logic, un disc mai gros este utilizat pentru piese de metal mai robuste, unde este necesară o mai mare stabilitate.
Fie că pregătiți oțelul carbon pentru vopsire sau finisați un cordon de sudură , discurile de șlefuit și discurile lamelare sunt accesorii esențiale pentru polizorul unghiular. Selectarea discului de rectificat potrivit poate fi destul de complicată și va depinde în mare măsură de finisajul de suprafață dorit de la piesa metalică pe care o solicitați.
Un finisaj decorativ, foarte lustruit, pe oțel inoxidabil, de exemplu, necesită mai multe etape și, de obicei, un grad mai ridicat de tehnică decât simpla degroșare a suprafeței oțelului carbon pentru a îmbunătăți aderența vopselei.
Pentru decaparea straturilor grele (cum ar fi vopseaua sau rugina) de pe metal sau lemn, va trebui să alegeți un disc de fibră cu granulație grosieră sau un disc cu lamelă. În funcție de starea și de cantitatea de strat de acoperire care trebuie îndepărtată de pe metal, puteți opta pentru un abraziv grosier.
Dacă începeți cu un disc cu granulație grosieră, acesta vă va permite să îndepărtați rapid stratul de acoperire și să reduceți la minimum încărcarea discului, însă acesta poate imprima zgârieturi adânci pe suprafață.
Pentru îndepărtarea ruginii, utilizați o roată cu lamelă cu granulație de 60 sau 80 sau un disc de decapare rapidă.