Ar putea sa existe o rata mai mica a infectiilor cu coronavirus pe masura ce vremea se incalzeste, apreciau, in primavara, medicii si expertii in sanatate publica din toata lumea. Lucrurile nu stau, insa, deloc asa si epidemiologii vin acum cu explicatii.
Majoritatea virusurilor respiratorii au o evolutie sezoniera, infectiile fiind mai frecvente in perioada rece a anului. Acest lucru se petrece pe de o parte pentru ca virusurile supravietuiesc mai bine in conditii de temperaturi mai scazute, dar si pentru ca in aceasta perioada sistemul imun nu este la fel de eficient datorita temperaturilor scazute, explicau, la inceputul pandemiei, expertii romani si straini.
Datele adunate pana sugereaza o posibila evolutie sezoniera a infectiei cu noul coronavirus. In acelasi timp, s-a putut constata ca noul coronavirus se poate transmite si in conditii de temperatura crescuta. Acest fapt nu inseamna insa ca, odata cu cresterea temperaturilor, nu vor exista cazuri noi sau decese, ci doar ca ar putea sa existe o rata mai mica a infectiilor, spuneau expertii, potrivit health-observatory.ro.
„Nu este suficient”
In ciuda temperaturilor ridicate din ultima perioada, coronavirusul nu pare sa dispara. Dimpotriva, numarul infectiilor creste in Romania.
„S-a spus si s-a dovedit, de fapt, prin studii si Universitatea Harvard a afirmat ca practic, transmisibilitatea scade cu aproximativ 20 la suta pe perioada calda. Insa asta presupune temperaturi de 37 de grade sau peste 37 de grade. Deci, daca ne aflam la 32, 33, 34 de grade si noua ne este cald, asta nu este suficient ca lucrurile sa se modifice in mod semnificativ”, a explicat la Digi24 Emilian Popovici, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie.
Pe de alta parte, o eventuala scadere a transmisibilitatii de 20 la suta poate sa fie „compensata” printr-un comportament necorespunzator din partea celor care nu respecta masurile de protectie si recomandarile care sunt facute. Sunt multe variabile care trebuie avute in vedere, spune Emilian Popovici.
De ce fac tinerii forme tot mai grave ale bolii
Exista o explicatie si pentru faptul ca tot mai multi tineri incep sa faca forme grave de boala: mobilitatea tinerilor a crescut foarte mult in aceasta perioada de vacante.
„Crescand mobilitatea, creste numarul de contacti posibil infectanti si crescand numarul de forme de infectii, practic crescand numarul de infectii, creste si numarul de forme grave, inclusiv cea care se manifesta prin acea furtuna citokinica. Faptul ca la noi numarul de cazuri este mai crescut la acest segment, 45-55 de ani, se poate explica prin faptul ca aceasta este grupa de varsta cea mai activa in general si atunci, iarasi, mobilitatea este foarte mare, numarul de contacti potential infectanti este mai mare si numarul de infectii este mai mare”, a aratat profesorul Emilian Popovici.