Folia de aluminiu la gatit – un subiect care desi a fost discutat de foarte multe ori, cumva, este in continuare neclar pentru multi dintre noi. Asadar, este sau nu bine sa folosim folie de aluminiu la gatit? Aflam raspunsul in randurile de mai jos.
Pana atunci insa, afla de AICI motivul pentru care ar trebui sa pui folie de aluminiu pe masa de calcat.
De ce nu e bine sa folosesti folie de aluminiu la gatit
Suntem obisnuiti sa apelam la folia de aluminiu foarte des atunci cand gatim – fie o punem peste preparate, atunci cand gatim la cuptor, fie invelim mancarea in ea, inainte sa o bagam in frigider. Dar oare sunt si sanatoase aceste obiceiuri? Un studiu realizat recent a demonstrat ca temperatura ridicata determina aluminiul din folie sa se scurga in alimente in cantitati mari, lucru care dauneaza sanatatii noastre. Cercetatorii au descoperit niveluri periculoase de aluminiu in alimente care au fost gatite, reincalzite sau chiar racite pe folie de aluminiu.
Acestia au ajuns la concluzia ca aluminiul care se acumuleaza in organism poate duce la osteoporoza sau chiar Alzheimer. Pe scurt, cu cat temperatura la care alimentele sunt gatite este mai mare, cu atat mai mare este pericolul. Cercetatorii sustin ca folia de aluminiu nu este potrivita pentru gatit si nu ar trebui folosita pentru rosii, citrice sau mirodenii.
In schimb, folia de aluminiu poate fi folosita in siguranta pentru a infasura alimente reci.
Nivelurile ridicate de aluminiu din organism modifica mineralizarea osoasa, formarea matricilor, precum si activitatea paratiroidiana si celulara. Unul dintre cele mai comune semne de acumulare excesiva de aluminiu este, in mod surprinzator, chiar hipercalcemia sau niveluri ridicate de calciu in sange. Explicatia este simpla: prezenta aluminiului impiedica depunerea de calciu in os, lucru care duce la cresterea nivelului de calciu din sange.
De ce nu e bine sa folosesti folie de aluminiu la gatit
Sfaturi utile
Am pregatit mai jos cateva sfaturi care sa va ajute sa folositi folia de aluminiu intr-un mod care sa nu va afecteze sanatatea:
- nu gatiti, nu incalziti si nu puneti niciodata alimente fierbinti pe folie de alumini;
- nu folositi niciodata vase sau ustensile de gatit de aluminiu. Optati pentru oale si vase din otel inoxidabil;
- nu depozitati rosiile, citricele sau mirodeniile in folie de aluminiu;
- utilizati folia doar pentru a pastra alimentele reci in frigider;
- atunci cand gatiti la cuptor, nu acoperiti mancarea cu folie de aluminiu. Alegeti, in schimb, vase de copt ceramice cu capac ceramic.
Foto: pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: