A venit toamna, iar primele noastre ganduri este cum sa ne incalzim locuinta. Inainte sa pornim caloriferele, este important sa intelegem de ce picura caloriferele, cum trebuie aerisite si curatate pentru o buna functionare a acestora.
De ce picura caloriferele
Primavara, dupa ce le oprim sau toamna, inainte sa le pornim, caloriferele trebuie curatate, aerisite si verificate pentru a ne asigura ca nu sunt fisurate in niciun fel. Daca dupa ce ai pornit centrala, ai observat ca unul sau mai multe calorifere picura, problema poate sa fie minora – un surub sau o piulita sa nu fie insurubate corespunzator – sau majora – cauza sa fie garnitura.
Ce trebuie sa faci daca iti picura caloriferele
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa desfaci robinetul de alimentare. Vei gasi un surub care are la baza doua piulite – una mare, a caloriferului si una mica, a surubului. Ia o cheie si strange piulita cea mica, astfel incat sa fie fixa. Daca problema persista, cauza ar putea fi garnitura.
In acest caz, trebuie sa apelezi la serviciile unui instalator deorece trebuie golit caloriferul de apa. In cazul in care nu ai centrala proprie, trebuie sa discuti cu administratorul blocului deoarece trebuie golite instalatiile. Odata oprite, instalatorul poate schimba robinetul si apoi se pot porni din nou instalatiile.
Cum cureti caloriferele
Este indicat sa curatam caloriferele o data pe an deoarece se creeaza depuneri in interior si se pot infunda tevile, din cauza apei murdare. Deloc complicat, daca ai centrala proprie, curatarea caloriferelor se poate face oricand doresti.
Tot ce trebuie sa faci este sa opresti caldura, sa demontezi radiatoarele, dupa ce le-ai golit si sa le cureti in cada, sub un jet puternic de apa. Daca le cureti si aerisesti o data pe an, scade riscul sa picure caloriferele. Sigur ca este important si ce fel de calorifere si tevi alegi. Aici gasesti o lista cu cele mai bune tevi si calorifere pentru instalatia de incalzire.
Cum aerisesti caloriferele
Nu putem sa vorbim despre calorifere, fara sa mentionam cum procedam daca dorim sa le aerisim. Desi un calorifer care picura nu va fi reparat daca il aerisim, cu siguranta vom remedia problema incalzirii uniforme. De ce trebuie sa aerisim un calorifer?
Este foarte simplu: existenta aerului in sistemele de incalzire afecteaza fluxul de agent termic. Pe scurt, in partea de sus, unde se afla circuitul de tur, pe unde intra apa calda, caloriferul este incalzit, iar in partea de jos este rece.
Primul pas este sa inchizi centrala termica, apoi robinetii de tur si retur. Cu o cheie speciala, deschide robinetul de aerisire al caloriferului (la inceput va iesi aer, apoi apa pe care trebuie sa o golesti intr-un lighean). Odata ce a inceput sa curga apa, este momentul sa inchizi robinetul de aerisire si sa deschizi robinetii de tur si retur.
Cum oprim aerul sa patrunda in calorifer
Este foarte probabil ca intr-un anumit punct sa intre aer in sistemul de incalzire, lucru care trebuie verificat de un specialist. De asemenea, va fi necesara si o curatare a sistemului.
Pentru a inchide robinetul de calorifer acesta trebuie rotit in sensul acelor de ceasornic si se deschide in sens invers acelor de ceasornic.
Daca iti doeresti sa iti schimbi setul de incalzire inainte de venirea iernii, tine cont de sfaturile acestea.
Foto: diy.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: