Toamna se numara boabele de struguri si butoaiele de vin. Sau bobocii? Sa mergem totusi pe prima varianta deoarece astazi vrem sa discutam despre probleme care apar frecvent la prepararea vinului de casa. Dupa ce am discutat AICI care sunt cele mai bune soiuri de struguri pentru prepararea vinului, a venit momentul sa vedem si care sunt cele mai frecvente probleme pe care le intampinam si, mai ales, cum le rezolvam.
De ce ramane vinul dulce: Mustul nu fermenteaza
Temperatura este cuvantul cheie atunci cand vine vorba de procesul de fermentare. Astfel, in functie de ea, vinul poate sa fermenteze prea repede, prea incet sau deloc.
E important de stiut ca perioada optima de fermentare este de doua-trei saptamani, iar in general, temperatura optima este intre 15 si 20 de grade Celsius. Daca temperatura este mai mica de 15 grade Celsius, procesul de fermentatie se desfasoara cu difucultate si vinul poate ramane dulce, iar la 10 grade Celsius, procesul poate dura chiar mai mult de trei luni.
Mustul fermenteaza prea repede
Gradul de fermentare prea rapid al vinului are si el un efect nedorit asupra calitatii. De obicei acest lucru se petrece cand temperatura de pastrare este prea mare, peste 20 de grade Celsius.
Daca vom tine afara, toamna, vinul, temperatura va fi prea mare. Ideal este sa-l pastram in pivnita.
Vinul este prea sec
Daca sunt lasate sa fermenteze, drojdiile consuma tot zaharul si astfel va rezulta un vin sec, greu de digerata. Pentru a preveni aceasta situatie, vinul trebuie gustat periodic, dupa ce a inceput procesul de fermentare.
Pentru a obtine un vin demisec sau demidulce, este nevoie sa gustati vinul in fiecare zi si atunci cand considerati ca acesta a ajuns la cantitatea de zahar dorita, sa trageti vinul de pe drojdie.
De ce ramane vinul dulce: Vinul nu se limpezeste
Ultima etapa a procesului de vinificatie este limpezirea acestuia, iar daca pana in acel moment s-au respectat cu strictete toti pasii, e posibil sa nu consumam un vin de calitate, daca nu avem rabdare. Astfel, daca nu trageti vinul de pe drojdie imediat dupa ce s-a incheiat procesul de fermentare, limpezirea se produce mai greu.
In continuare, citeste AICI reguli pentru un vin de casa reusit. 7 ponturi de la un vinificator.
Foto: tallypress.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: