Atunci când te muți cu chirie într-un apartament, cel mai probabil ești deja sătul de plățile pe care ești nevoit să le faci, încât nu mai ai dispoziția să te gândești la altele. Trebuie să achiți facturile restante pentru locuința pe care tocmai ai eliberat-o, să plătești două chirii în avans, una pentru garanție și cealaltă pentru prima lună în care vei locui în noua casă. Cu siguranță nu-ți mai stă capul să îți faci o asigurare de locuință, care însă este foarte importantă, chiar dacă nu e vorba de proprietatea ta.
Evenimente neplăcute și accidente pot apărea tot timpul, fără vreun preaviz. O inundație din cauza unui racord învechit, un incendiu din cauza unei lumânări lăsată nesupravegheată, un scurt-circuit care să-ți ardă toată aparatura aflată în priză sau o defecțiune din cauza unei furtuni nu sunt evenimente pe care să le prevezi, de aceea e bine să ai mereu un as în mânecă.
De ce ar fi indicat să mai faci un mic efort și să poți dormi liniștit, indiferent de ce ar putea să se întâmple?
Îți poți recupera bunurile
Proprietarul apartamentului în care urmează să locuiești pentru o perioadă nu are cum să fie responsabil pentru daunele care pot apărea din cauza fenomenelor meteorologice sau din cauza defecțiunilor, așa că va trebui să te ocupi singur de cheltuielile pentru reparații. De exemplu, dacă atunci când ești plecat de acasă, se sparge o țeavă și inundă locuința de sub tine, va trebui să plătești vecinului daune care să acopere văruitul, schimbarea parchetului și poate chiar aparatura electrocasnică distrusă de apă ori mobilierul aflat în aceeași situație. Dacă ai asigurare, toate acestea pică pe firma care ți-a promis ajutor pentru o sumă modică lunară. În acest fel, poți evita și discuțiile în contradictoriu sau chiar certurile cu vecinul avariat, pentru că nu va mai avea ce să spună dacă îi oferi asigurarea ta, cu care își poate renova complet partea de casă afectată.
În afară de reparațiile pe care le poți face vecinilor care au avut de suferit, îți poți recupera și pierderile proprii. Desigur, nu e vorba despre aceleași obiecte, ci de o despăgubire pe care firma asiguratoare va fi obligată să ți-o ofere, cu care tu poți să îți repari sau cumpăra altele noi.
Scapi de cheltuieli
Deși suntem mereu sfătuiți să punem lunar o sumă deoparte din salariu pentru zile negre, puțini reușesc să facă asta, fie pentru că veniturile nu le permit asta, fie întrucât găsesc alte priorități pentru bani. O renovare de apartament după un accident cum este inundația nu e chiar la îndemână, mai ales dacă nu sunt afectate doar două apartamente, cel de unde a pornit apa și cel de dedesubt, ci mai multe, poate chiar și casa scării. Dacă ai asigurare (aici gasesti o lista de acte necesare asigurare locuinta) , nu te va interesa decât să chemi firma la care ai plătit-o, iar angajații acesteia se vor ocupa de tot ce e nevoie.
Înainte să decizi că nu vrei asigurare, interesează-te cât ar costa una cu adevărat și împotriva căror calamități te va proteja. E foarte posibil să fii surprins de o sumă pe care ți-o permiți fără efort, dar care îți va oferi confortul și siguranța că orice s-ar întâmpla, ești acoperit în orice clipă. Mai bine să previi, decât să repari, spune un proverb românesc care are mai multă dreptate decât îți poți imagina. Fii mereu sigur că ești protejat și vei trăi departe de stres. Înainte de a trece la un calcul asigurari, trebuie mentionat ca si la casa, ca si la masini de exemplu, exista o asigurare obligatorie, plus una facultativa (la masini e RCA + CASCO, la case cea obligatorie poarta numele de PAD).