Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, medicul Doina Azoicai, explica de ce trebuie sa purtam masca si in spatiile deschise. Masura a devenit obligatorie in Bucuresti, printr-o decizie luata de Consiliul Municipal pentru Situații de Urgenta.
Consiliul Municipal pentru Situatii de Urgenta a hotarat, azi, ca purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate spatiile publice deschise.
„Consider necesara aceasta masura, pentru ca, data fiind aceasta transmisibilitate crescuta a virusului, chiar daca este spatiu deschis, apropierea dintre persoane nu se poate realiza la distanta ideala, de 1,5 – 2 metri. Si atunci, sigur ca inclusiv in spatiile deschise, unde exista aglomerari de persoane, masca este utila, dovada ca si alte tari din Europa au adoptat aceasta decizie”, spune medicul Doina Azoicai, pentru hotnews.ro.
Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie a adaugat ca respectarea regulilor depinde și de comportamentul fiecărei persoane. „Este foarte greu de anticipat cum se va reacționa, chiar la impactul acestor cifre, care relevă în mod evident faptul că crește zi de zi numărul de cazuri și am depatit deja pragul de 3.000 – 4.000 de cazuri”, a mai spus Doina Azoicai.
Masca – o bariera imperfecta, dar reala
Doina Azoica subliniaza ca masca de protectie este esentiala in lupta pentru limitarea infectarii cu coronavirus. „Purtarea mastii nu mai este o noutate, nu mai este o problema. Deja lumea s-a lamurit in legatura cu faptul ca nu aduce prejudicii starii individului. Este o bariera imperfecta, nu poate sa fie 100% sigura, dar este o bariera reala, care impreuna cu celelalte masuri creeaza premisele unei limitari a transmiterii”, explica medicul.
„Din pacate, lucrurile sunt influentate si de aceste curente care sunt impotriva nu atat a mastii cat impotriva masurilor, a autoritatilor, si atunci ele se rasfrang si asupra comportamentelor oamenilor, iar astfel de informatii dauneaza populatiei largi, care poate fi influentata de acesti destabilizatori”, adauga presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.
Cititi si: Marile greseli comise in lupta cu coronavirusul. Ce e de facut
Cititi si: Cum poate fi oprita pandemia de coronavirus